Ābolu un skābā krējuma tarte

Ābolu un skābā krējuma tarte Foto: Ābolu un skābā krējuma tarte

Sastāvdaļas

Pamatnei:

  • 200 g kviešu miltu
  • 50 g mandeļu miltu
  • 200 g sviesta (no ledusskapja)
  • 40 ml ledusauksta ūdens
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1 olas dzeltenums
  • šķipsniņa sāls

Pildījumam:

  • 350-400 g ābolu šķēlītēs
  • 200 g 20% skābā krējuma
  • 2 olas + 1 olas baltums
  • 4 ēd. kar. cukura
  • vaniļas sēkliņas, vai vaniļas cukurs
  • 2 ēd. kar. brūnā cukura un kanēlis, ābolu pārkaisīšanai
  • 1 apelsīna miziņa, norīvēta

Pagatavošana

  1. Sākam ar pamatnes mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, mandeļu miltus, cukuru, sāli.
  2. Sviestu no ledusskapja ierīvē bļodā uz rupjās sakņu rīves, pa brīdim iejaucot miltos.
  3. Pievieno ūdeni un olas dzeltenumu. Visu samīca. Nedaudz ieeļļo tartes formu.
  4. Sāk mīklu iespiest formā, izveidojot maliņas un līdzenu apakšu. Formu ar visu izveidoto pamatni ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm.
  5. Ābolus sagriež daiviņās. Cepeškrāsni sakarsē līdz 210°C. Izņem formu ar mīklu no ledusskapja, kārto vēdekļveidā virsū ābolu šķēlītes.
  6. Pārkaisa ar brūno cukuru un kanēli.
  7. Liek cepeškrāsnī zem vidējās iedaļas, tuvāk apakšai, un cep 25 min. (ĀA receptē ir 15 minūtes, bet manā krāsnī vajag vairāk).
  8. Olas un 1 baltumu, cukuru, vanilīnu saputo ar putojamo slotiņu, ieputo skābo krējumu un sarīvētu apelsīna miziņu.
  9. Tarti izņem no krāsns, lēnām lej virsū krējuma maisījumu, ja ir pilns līdz maliņām, vairāk nelejiet. Pārpalikušo masu var ieliet nelielā trauciņā un sasaldēt. Gards, mazs saldējums.
  10. Karstumu samazina līdz 200°C un cep vēl 10-15 minūtes uz vidējās iedaļas.
  11. Lai pārbaudītu gatavību, pakustina pannu, ja vidiņš nedaudz kustīgs, bet nav šķidrs, ir gatavs!
  12. Atdzesējam un našķojamies!

Par šo ideju jāsaka paldies Ārijai Avotai. Turos pie viņas receptes, tikai nedaudz to pielāgojot. Izmantoju ø 28 cm tartes formu ar izņemamu apakšējo plāksni.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

 

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes