Sastāvdaļas
Pamatnei:
- 200 g kviešu miltu
- 50 g mandeļu miltu
- 200 g sviesta (no ledusskapja)
- 40 ml ledusauksta ūdens
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 olas dzeltenums
- šķipsniņa sāls
Pildījumam:
- 350-400 g ābolu šķēlītēs
- 200 g 20% skābā krējuma
- 2 olas + 1 olas baltums
- 4 ēd. kar. cukura
- vaniļas sēkliņas, vai vaniļas cukurs
- 2 ēd. kar. brūnā cukura un kanēlis, ābolu pārkaisīšanai
- 1 apelsīna miziņa, norīvēta
Pagatavošana
- Sākam ar pamatnes mīklu. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas - miltus, mandeļu miltus, cukuru, sāli.
- Sviestu no ledusskapja ierīvē bļodā uz rupjās sakņu rīves, pa brīdim iejaucot miltos.
- Pievieno ūdeni un olas dzeltenumu. Visu samīca. Nedaudz ieeļļo tartes formu.
- Sāk mīklu iespiest formā, izveidojot maliņas un līdzenu apakšu. Formu ar visu izveidoto pamatni ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm.
- Ābolus sagriež daiviņās. Cepeškrāsni sakarsē līdz 210°C. Izņem formu ar mīklu no ledusskapja, kārto vēdekļveidā virsū ābolu šķēlītes.
- Pārkaisa ar brūno cukuru un kanēli.
- Liek cepeškrāsnī zem vidējās iedaļas, tuvāk apakšai, un cep 25 min. (ĀA receptē ir 15 minūtes, bet manā krāsnī vajag vairāk).
- Olas un 1 baltumu, cukuru, vanilīnu saputo ar putojamo slotiņu, ieputo skābo krējumu un sarīvētu apelsīna miziņu.
- Tarti izņem no krāsns, lēnām lej virsū krējuma maisījumu, ja ir pilns līdz maliņām, vairāk nelejiet. Pārpalikušo masu var ieliet nelielā trauciņā un sasaldēt. Gards, mazs saldējums.
- Karstumu samazina līdz 200°C un cep vēl 10-15 minūtes uz vidējās iedaļas.
- Lai pārbaudītu gatavību, pakustina pannu, ja vidiņš nedaudz kustīgs, bet nav šķidrs, ir gatavs!
- Atdzesējam un našķojamies!
Par šo ideju jāsaka paldies Ārijai Avotai. Turos pie viņas receptes, tikai nedaudz to pielāgojot. Izmantoju ø 28 cm tartes formu ar izņemamu apakšējo plāksni.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!