Tomātu skābēšana

Tomātu skābēšana Foto: Tomātu skābēšana

Sastāvdaļas

  • 10 kg tomātu
  • 150 g diļļu
  • 4 g estragona
  • 100 g bazilika, seleriju, pētersīļu, upeņu jauno dzinumu
  • 50 g mārrutku sakņu
  • 8 g ķiploku

Pārliešanai:

  • 3 litri ūdens
  • 200 g sāls

Pagatavošana

  1. Skābēšanai noderīgi tādi tomāti, kas beiguši augt un zaudējuši zaļo krāsu, kļuvuši bāli sārti vai sārti. Nav ieteicams skābēt pilnīgi sarkanus ienākušos tomātus. Sarkanos tomātus labāk izmantot citu piemērotāku konservu gatavošanai.
  2. Saimnieciskāk tomātus ieskābēt rudenī, kad tie vairs nevar ienākties.
  3. Tos rūpīgi mazgā un šķiro.
  4. Skābē līdzīgi gurķiem.
  5. Kā garšaugus izmanto baziliku, mārrutku saknes, estragonu, dilles u. c.
  6. Tomātu skābēšanai sālsūdeni sagatavo tāpat kā gurķu skābēšanai, tikai sāls koncentrācijai jābūt augstākai.
  7. Zaļiem tomātiem sāls koncentrācija ir 6-7%, t. i., uz 10 litriem ūdens 600-700 g sāls, bet iedzeltenajiem tomātiem – 8-9%.
  8. Zaļus un bālus tomātus var pārliet ar karstu vai aukstu sālsūdeni, bet iesārtus labāk pārliet ar atdzesētu sālsūdeni.
  9. Atkarībā no telpas temperatūras tomāti gatavi lietošanai apmēram pēc 15-40 dienām.
  10. Skābēti tomāti ir daudz izturīgāki un labāk uzglabājas nekā gurķi, taču arī tomātus labāk uzglabāt 0-5 °C temperatūrā.

Padomi:
Tomātus var skābēt dažādās attiecībās ar gurķiem. Tomāti, kas skābēti kopā ar gurķiem, zaudē savu tomātu garšu, bet gurķi labāk ieskābst un uzglabājas.
Ieskābētus tomātus lieto uzturā tāpat kā skābētus gurķus.
Negatavi tumši zaļi tomāti, kas satur daudz solanīna, nelabvēlīgi ietekmē pienskābes baktēriju darbību, un rezultātā iegūst ļoti zemas kvalitātes tomātus ar nepatīkamu asu un īpatnēju garšu.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes