Sastāvdaļas
- 8-10 tomāti
Pildījumam:
- 800 g burkānu
- 100 g sīpolu
- 100 g pētersīļu sakņu
- 100 g selerija sakņu
- 30 g zaļumu
- 20 g sāls
- 10 g cukura
- 1 g maltu piparu
- augu eļļa pēc vajadzības
Pārliešanai:
- 400 g tomātu biezeņa
- 20-30 g cukura
- 20 g sāls
Pagatavošana
- Tomātus izvēlas sarkanus, bet vēl cietus, vidēji lielus un gludus.
- Tomātus nomazgā, ar asu nazi tomātiem nogriež «vāciņu», ar tējkaroti izņem mīkstumu ar sēklām.
- Izdobto tomātu piepilda ar sagatavotu dārzeņu maisījumu, uzliek tomātam nogriezto «vāciņu» atpakaļ.
- Dārzeņu maisījuma sagatavošana tomātu pildīšanai: burkānus, pētersīļus un seleriju saknes rūpīgi nomazgā, notīra un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves skaidiņās.
- Sīpolus notīra un sagriež salmiņos.
- Katru dārzeni atsevišķi apcep uz pannas mazā augu eļļas daudzumā (lai nepiedeg) dzeltenu.
- Dārzeņus cep atsevišķi tāpēc, ka katram dārzenim ir dažāds cepšanas laiks.
- Sīpolus apcep caurspīdīgus.
- Zaļumus – dilles, selerijas un pētersīļu lapas nomazgā, uz sietiņa notecina lieko ūdeni un sīki sagriež.
- Atdzesētus viegli apceptus dārzeņus samaisa ar garšvielām.
- Garšvielas var likt, vadoties pēc garšas un gaumes.
- Tomātu pārliešanai lieto biezu tomātu biezeni, kuram pēc garšas pieliek cukuru un sāli.
- Dezinficētā burkā ielej pāris karošu sagatavotā tomātu biezeņa un ievieto piepildītos tomātus.
- 0,5 litru burkā var ievietot apmēram 3-5 tomātus atkarībā no to lieluma.
- Tad virsū atkal uzlej tomātu biezeni tik daudz, lai tomāti būtu apsegti.
- Burkai uzliek novārītu metāla vāciņu, nedaudz pievalcē un liek sterilizēt 100 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 70 minūtes, litra burkas – 90 minūtes.
- No katla izņemtās burkas aizvalcē, apgāž, patur pusstundu, tad burkām ļauj atdzist.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!