“Croque Madame” – bagātīgā karstmaize “Madāmas platmale”

Bagātīgā karstmaize “Madāmas platmale” Foto: Karstmaize

Sastāvdaļas

2 porcijām vajadzēs:

  • 4 šķēles garšīgas baltmaizes vai tostermaizes
  • 3 ēdamkarotes mīksta sviesta
  • 1 tējkarote miltu
  • 100 ml piena
  • 75 g smalki rīvēta Grijēras siera
  • 75 g parmezāna siera
  • sāls pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • ½ tējkarotes malta muskatrieksta
  • 4 šķēles kūpināta šķiņķa
  • 1 ēdamkarote Dižonas sinepju
  • 2 lielas olas

Pasniegšanai:

  • svaigi maurloki

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  2. Maizes šķēles no vienas puses neskopojoties pārziež ar sviestu. Uz mērenas uguns uzkarsē pannu, kārto pannā maizi ar sviesta kārtiņu uz leju un apgrauzdē līdz zeltainam brūnumam – 2–4 minūtes. Sagatavotos grauzdiņus atliek malā.
  3. Nelielā kastrolī vai pannā uz vidējas liesmas izkausē ēdamkaroti sviesta, līdz sāk veidoties putas. Iemaisa miltus un maisot turpina karsēt apmēram pusotru minūti, kamēr milti apgrauzdējas zeltaini dzelteni. Pakāpeniski miltiem pievieno pienu. Nepārtraucot maisīšanu, ļauj virumam uzvārīties, tad samazina karstumu.
  4. Ik pa brīdim apmaisot, turpina karsēt apmēram 3 minūtes, līdz Mornē mērce sāk biezēt. Noņem kastroli no liesmas, pievieno trešdaļu rīvētā siera un iemaisa, ļaujot tam izkust. Pievieno muskatriekstu, sāli, piparus pēc garšas.
  5. Sāk karstmaižu kārtošanu. Divas maizes šķēles liek uz cepamplāts ar apgrauzdēto pusi uz leju. Katru šķēli vienmērīgi pārziež ar pāris ēdamkarotēm Mornē mērces. Pārkaisa ar trešdaļu rīvētā siera un pārklāj ar divām šķiņķa šķēlēm. Atlikušajām divām maizes šķēlēm negrauzdēto pusi pārsmērē ar Dižonas sinepēm un nosedz šķiņķa kārtu. Vienmērīgi pārsmērē maizīšu virskārtu ar atlikušo Mornē mērci un pārkaisa ar pārpalikušo sieru.
  6. Liek maizes sakarsētajā cepeškrāsnī un cep, līdz siera virskārta izkususi un sāk apbrūnēt – 7–9 minūtes.
  7. Kamēr karstmaizes cepas, pannā izkausē vienu ēdamkaroti sviesta un uzcep vēršacis, atstājot dzeltenumu šķidru.
  8. Katru maizi pārklāj ar cepto olu, pārkaisa svaigus zaļumus; ja nepieciešams – pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus.

Franču karstmaize “Croque madame” jeb “Madāmas platmale” tiek uzskatīta nudien par ekstravagantu ēdienu – grauzdēta baltmaize, sviests, siers, šķiņķis, Mornē mērce, Dižonas sinepes un cepta ola ir neticami nomierinoša kombinācija.

Starp citu, “Madāmas platmali” var pārvērst par “Mesjē platmali”, atsakoties no ceptās olas. Tomēr neiesakām, jo olas dzeltenums, saplūstot ar Mornē mērci un sinepēm, veido bagātīgu un patīkamu brīvdienu rīta garšu. Baudiet tāpat vai ar svaigiem lapu salātiem un marinētiem kornišoniem.

Recepte tapusi kopā ar Latvijas Apvienotas putnkopības asociāciju (LAPNA).

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes