Torte "Cielaviņa"

Torte "Cielaviņa" Foto: Torte "Cielaviņa"

Sastāvdaļas

Kārtām:

  • 5 olu baltumi
  • 300 g cukura
  • 60 g kartupeļu miltu (jeb kartupeļu cietes)
  • 200 g grauzdētu lazdu riekstu
  • šķipsniņa sāls

Krēmam:

  • 60 g cukura
  • 5 olas dzeltenumi
  • 100 g tumšās šokolādes 70% sasmalcināta
  • 60 ml saldā krējuma
  • 25 g (~ 4 ēdamkarotes) kakao
  • 300 g sviesta
  • 160 g iebiezinātā piena

Dekorēšanai:

  • 80 g šokolādes izkausēta
  • rieksti var būt veseli vai sasmalcināti

Pagatavošana

  1. Uz 2 cepamā papīra loksnēm uzzīmē 2 apļus, kas ir ~20 cm diametrā.
  2. Apgriež uz otru pusi un ieklāj cepeškrāsns plātīs.
  3. Olas baltumiem pievieno sāli, pakāpeniski palielinot miksera ātrumu kuļ līdz masa kļūst balta un putaina.
  4. Sāk pakāpeniski pievienot cukuru līdz viss iekults.
  5. Masu kuļ līdz tā ir spīdīga, bieza un cukura graudiņi ir gandrīz izšķīduši. (ideālā variantā tie ir pilnībā izšķīduši).
  6. Pievieno kartupeļu cieti, sakuļ. Masā uzmanīgi iecilā zemesriekstus, neizsitot gaisu. Bezē masu sadala 2 vienādās daļās un liek uz iepriekš sagatavotajām plātīm. Ar konditorejas lāpstiņu to izsmērē 2 vienādos riņķos, sānus nogludinot. Liek iepriekš sakarsētā 200 grādu krāsnī un temperatūru uzreiz pazemina uz 115 grādiem. Bezē ripas kaltē 1h 10min – pēc cepšanas laika krāsni izslēdz un ļauj ripām atdzist turpat krāsnī.
  7. Gatavo krēmu. Katliņā uzvāra saldo krējumu un pārlej pāri šokolādei nelielā bļodiņā.
  8. Ļauj pastāvēt 30 sekundes un masu maisa līdz šokolāde izkususi un izveidojusies viendabīga masa. Atstāj atdzist līdz istabas temperatūrai.
  9. Olas dzeltenumus kuļ ar mikseri un tievā strūkliņā lej klāt iebiezināto pienu, šokolādes masu, pa gabaliņiem pievieno mīksto sviestu līdz tas viss ir iekults un ir izveidojusies viendabīga masa.
  10. Var pievienot 1 ēd.k. konjaka vai brendija. Pilda kūku. Pilnībā atdzisušas bezē ripas pilda ar krēmu. Virspusi dekorē ar izkausēto šokolādi, krēma zvaigznītēm un sasmalcinātiem riekstiem.

Receptes un foto autore: Māra Skuja

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes