Sastāvdaļas
Kārtām:
- 5 olu baltumi
- 300 g cukura
- 60 g kartupeļu miltu (jeb kartupeļu cietes)
- 200 g grauzdētu lazdu riekstu
- šķipsniņa sāls
Krēmam:
- 60 g cukura
- 5 olas dzeltenumi
- 100 g tumšās šokolādes 70% sasmalcināta
- 60 ml saldā krējuma
- 25 g (~ 4 ēdamkarotes) kakao
- 300 g sviesta
- 160 g iebiezinātā piena
Dekorēšanai:
- 80 g šokolādes izkausēta
- rieksti var būt veseli vai sasmalcināti
Pagatavošana
- Uz 2 cepamā papīra loksnēm uzzīmē 2 apļus, kas ir ~20 cm diametrā.
- Apgriež uz otru pusi un ieklāj cepeškrāsns plātīs.
- Olas baltumiem pievieno sāli, pakāpeniski palielinot miksera ātrumu kuļ līdz masa kļūst balta un putaina.
- Sāk pakāpeniski pievienot cukuru līdz viss iekults.
- Masu kuļ līdz tā ir spīdīga, bieza un cukura graudiņi ir gandrīz izšķīduši. (ideālā variantā tie ir pilnībā izšķīduši).
- Pievieno kartupeļu cieti, sakuļ. Masā uzmanīgi iecilā zemesriekstus, neizsitot gaisu. Bezē masu sadala 2 vienādās daļās un liek uz iepriekš sagatavotajām plātīm. Ar konditorejas lāpstiņu to izsmērē 2 vienādos riņķos, sānus nogludinot. Liek iepriekš sakarsētā 200 grādu krāsnī un temperatūru uzreiz pazemina uz 115 grādiem. Bezē ripas kaltē 1h 10min – pēc cepšanas laika krāsni izslēdz un ļauj ripām atdzist turpat krāsnī.
- Gatavo krēmu. Katliņā uzvāra saldo krējumu un pārlej pāri šokolādei nelielā bļodiņā.
- Ļauj pastāvēt 30 sekundes un masu maisa līdz šokolāde izkususi un izveidojusies viendabīga masa. Atstāj atdzist līdz istabas temperatūrai.
- Olas dzeltenumus kuļ ar mikseri un tievā strūkliņā lej klāt iebiezināto pienu, šokolādes masu, pa gabaliņiem pievieno mīksto sviestu līdz tas viss ir iekults un ir izveidojusies viendabīga masa.
- Var pievienot 1 ēd.k. konjaka vai brendija. Pilda kūku. Pilnībā atdzisušas bezē ripas pilda ar krēmu. Virspusi dekorē ar izkausēto šokolādi, krēma zvaigznītēm un sasmalcinātiem riekstiem.
Receptes un foto autore: Māra Skuja
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!