Sastāvdaļas
Rauga mīklai:
- 3 glāzes miltu (glāze 250 ml)
- milti pārkaisīšanai
- 250 ml kefīra
- 150 g sviesta
- 25 g svaiga rauga
- 4 ēdamkarotes cukura
- šķipsniņa sāls
- 5 kardamona pākstis vai ½ tējkarote malta kardamona pēc garšas
- 1 ola pārsmērēšanai
Pildījumam:
- 250 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
- 1 sīpols
- malti melnie pipari vai ķimenes pēc garšas
Pagatavošana
- Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.
- Izloba un miezerī saberž kardamonu.
- Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.
- Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.
- Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.
- Kamēr mīkla rūgst, nomizo sīpolu un smalki sagriež. Arī gaļu sagriež kubiņos un bļodiņā sajauc ar sīpoliem, pipariem un ķimenēm. Pagaršo un novērtē, vai vajag sāli – parasti žāvējumi jau ir gana sāļi, bet vajadzības gadījumā var pievienot vēl šķipsniņu.
- Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz miltiem apkaisītas virsmas.
- Mīklu ņem aiz malas, pastiepj un ar roku nolīdzina gabaliņu, kur ar karoti uzliek pildījumu.
- Mīklas malu pārliek gaļai un ar mazu krūzīti saspiež un nokniebj pīrāgu.
- Pārbauda, vai mala labi turas kopā un liek ar uz plāts.
- Tā sagatavo visus pīrāgus.
- Uzkarsē krāsni uz 180 °C. Pīrāgus pārsmērē ar viegli sakultu olu un liek cepties, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc izņemšanas no krāsns pārklāj ar tīru dvielīti un atdzesē.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!