Speķa pīrāgi

Speķa pīrāgi Foto: Speķa pīrāgi

Sastāvdaļas

Rauga mīklai:

● 3 glāzes miltu (glāze 250 ml)
● milti pārkaisīšanai
● 250 ml kefīra
● 150 g sviesta
● 25 g svaiga rauga
● 4 ēdamkarotes cukura
● šķipsniņa sāls
● 5 kardamona pākstis vai ½ tējkarote malta kardamona pēc garšas
● 1 ola pārsmērēšanai

Pildījumam:

● 250 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
● 1 sīpols
● malti melnie pipari vai ķimenes pēc garšas

Pagatavošana

  1. Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.
  2. Izloba un miezerī saberž kardamonu.
  3. Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.
  4. Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.
  5. Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.
  6. Kamēr mīkla rūgst, nomizo sīpolu un smalki sagriež. Arī gaļu sagriež kubiņos un bļodiņā sajauc ar sīpoliem, pipariem un ķimenēm. Pagaršo un novērtē, vai vajag sāli – parasti žāvējumi jau ir gana sāļi, bet vajadzības gadījumā var pievienot vēl šķipsniņu.
  7. Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz miltiem apkaisītas virsmas.
  8. Mīklu ņem aiz malas, pastiepj un ar roku nolīdzina gabaliņu, kur ar karoti uzliek pildījumu.
  9. Mīklas malu pārliek gaļai un ar mazu krūzīti saspiež un nokniebj pīrāgu.
  10. Pārbauda, vai mala labi turas kopā un liek ar uz plāts. 
  11. Tā sagatavo visus pīrāgus.
  12. Uzkarsē krāsni uz 180 °C. Pīrāgus pārsmērē ar viegli sakultu olu un liek cepties, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc izņemšanas no krāsns pārklāj ar tīru dvielīti un atdzesē.
  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes