Marināde:
- 3 l ūdens
- 8 ēd.k. sāls
- 5 ēd.k. cukurs
- 12 ēd.k. etiķa (9%)
- 1 ēd.k. koriandra sēklu
- 1 ķiploka galviņa
- 300 g sīpolu
- 15 – 20 g grilla garšvielu (sāls, sinepju sēklas, malti melnie pipari, cukurs, sīpoli, muskatrieksts, majorāns, sarkanie asie pipari, garšas un smaržas pastiprinatājs)
- garšaugu – sasmalcinātas dilles, piparmētru lapas, upeņu lapas
Marinādes pagatavošana
Katlā ilej ūdeni un pievieno sāli, cukru, grilla garšvielas un garšaugus, izņemot ķiplokus un sīpolus, uzvāra un pēc tam liek atdzesēties. Kad marināde atdzisusi, pievieno etiķi, sīpolu gredzenus un ķiploku daiviņas. (Marināde pietiek 5 – 6 kg jēra ribu)
Marinēšana
Ņem jēra ribas un pārdala pa mugurkaula līniju, pēc tam sadala gabalos, pa divām ribām vienā gabalā un perpendikulāri pārdala katru gabalu vēl vienu reizi. Ņem lielu trauku, kurā ieliek sadalītās ribas un pārlej ar marinādi, atstāj vēsā vietā (0 – 6 0 C) uz 24 h. Pēc tam gaļu ievieto slēgtos traukos līdz lietošanai, uzglabā 0 – 6 0 C. Šādā veidā var uzglabāt 4 dienas.
Pagatavošana
Ribas vislabāk sautēt (cepeškrāsnī vai slēgtā traukā) līdz 620 C 9gaļas temperatūra), tad gaļa iznāk sulīga un maiga, ja vēlas sausāku un kraukšķīgāku, tad sautē 720 C. Sautē, līdz gaļa viegli atdalās no kaula. Ja vēlas, var viegli apcept pirms sautēšanas, pannā uz straujas uguns.
Ja grillē, tad liek grillēt nelielā karstumā (gaļas temperatūra 60 – 620 C), lai gaļa būtu sulīga un nebūtu sīksta, ja karstums būs par lielu, tad gaļa sanāk sausa. Grillē apmēram 35 – 45 min.
Vislabāk pasniegt ar sautētiem vai svaigiem dārzeņiem
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!