Ābolu skābēšana

Ābolu skābēšana Foto: Ābolu skābēšana

Sastāvdaļas

  • āboli pēc vajadzības

Pārliešanai:

  • 10 litri ūdens
  • 100 g sāls
  • 400 g cukura
  • 1/2 tējkarotes sinepju pulvera
  • 200 g rudzu miltu

Pagatavošana

  1. Pēc ābolu novākšanas tos vēl uzglabā 15-20 dienas, tikai tad skābē.
  2. Skābēšanai nav derīgi mehāniski un kaitēkļu bojāti augļi.
  3. Ābolus traukā saliek kārtām. Parasti trauka dibenā ieklāj kārtu ķiršu, upeņu, melisas un piparmētru lapu.
  4. Vēlams arī trauka virspusi nosegt ar lapām.
  5. Tad ābolus pārlej ar sagatavotu atdzesētu šķidrumu.
  6. Pārlejamo šķidrumu sagatavo šādi.
  7. Rudzu miltus pārlej ar litru verdoša ūdens, samīca mīklu un tad pakāpeniski atšķaida ar verdošu ūdeni, kurā izšķīdinātas visas garšvielas – sāls, cukurs un sinepju pulveris.
  8. Svarīgi, lai visi augļi būtu pārklāti ar šķidrumu.
  9. Virspusē uzliek koka ripu, slogu un novieto 15 grādu temperatūrā 5-6 dienas.
  10. Tad ābolus pārnes telpā, kur temperatūra apmēram 4 °C.
  11. Pēc dažām nedēļām āboli ir jau lietojami.
  12. Skābēti āboli šādā zemā temperatūrā turpina vēl lēni skābt un līdz ar to pieņem patīkamu skābi saldu garšu.
  13. Cukura vietā var likt medu, ņemot uz 10 litriem ūdens 800 g medus. Tad āboli iegūst medus garšu un smaržu.

Padomi:

  1. Skābētos ābolus var izlietot svaigo ābolu vietā un salātos. Sevišķi labi skābētie āboli noder kā piedeva gaļas ēdieniem.
  2. Augļu skābēšana ir mazāk pazīstama nekā dārzeņu skābēšana. Labvēlīgos ražas gados, kad liela augļu raža un to uzglabāšanai svaigā veidā nav piemērotu telpu, ābolus var skābēt.
  3. Vislabākās ir rudens un ziemas šķirnes, var skābēt arī vasaras šķirņu augļus, bet vasaras šķirņu skābēto ābolu kvalitāte ir zema. Labākās šķirnes ābolu skābēšanai ir Antonovka, Lietuvas Pepiņš un Rudens Svītrainais.
  4. Skābēšanai labāki ir koka trauki – muciņas un toveri. Var lietot arī emaljētus spaiņus, stikla balonus un burkas.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes