Sastāvdaļas
- 700 g rutku
- 800 g burkānu
- 20 g sīpolu
- 5 g ķiploku
- 20 g seleriju un pētersīļu lapu
- ēdamkarote 9% etiķa
Pārliešanai:
- 1 litrs ūdens
- 1 ēdamkarote sāls
- 1-2 ēdamkarotes cukura
Pagatavošana
- Sulīgus rutkus pamatīgi nomazgā, nomizo, noskalo ūdenī un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves skaidiņās.
- Ja rutki ļoti sīvi (rūgti), tos pēc sarīvēšanas pārlej ar verdošu ūdeni, patur 5 minūtes, tad uz sietiņa notecina lieko ūdeni (var arī nospiest).
- Burkānus ar mizu apvāra pusmīkstus, nomizo un sagriež ar dārzeņu nazi glītās šķēlēs vai sarīvē uz dārzeņu rīves skaidiņās.
- Seleriju un pētersīļu lapas izlasa, noskalo, nosusina un ar nazi sīki sagriež.
- Sīpolus un ķiplokus notīra un arī sīki sagriež.
- Visus sagatavotos dārzeņus sajauc kopā.
- Dezinficētā burkā ielej paredzēto galda etiķi un ar ēdamkaroti cieši sapilda salātus; pildīšanas laikā gar burkas malām ievieto glītas burkānu šķēles un veselas pētersīļu lapas.
- Sapildītās burkas pārlej ar karstu sālsūdeni un cukurūdeni tā, lai ūdens nosedz burkas saturu.
- Ja ūdens neiesūcas līdz burkas dibenam (stingri sapildīts), tad ar tējkarotes palīdzību ļauj šķidrumam iesūkties salātos.
- Sagatavotām burkām uzliek novārītus metāla vāciņus, pievalcē un pasterizē 85-90 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 10 minūtes, litra burkas – 15 minūtes, 2 litru burkas – 20 minūtes.
- Pēc karsēšanas vāciņus aizvalcē, burkas apgāž ar vāciņiem uz leju, patur pusstundu.
- Pirms lietošanas salātiem nolej šķidrumu un pievieno skābu krējumu vai augu eļļu.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!