Lorēnas kišs – pīrāgs ar krēmīgu olu un siera pildījumu

Pīrāgs ar krēmīgu olu un siera pildījumu Foto: Pīrāgs ar krēmīgu olu un siera pildījumu

Sastāvdaļas

Mīklai:

  • 175 g kviešu miltu
  • 100 g auksta sviesta
  • 1 olas dzeltenums
  • 4 ēdamkarotes auksta ūdens

Pildījumam:

  • 200 g kūpināta šķiņķa
  • 70 g kūstoša siera
  • 200 ml skābā krējuma “crème fraîche”
  • 200 ml saldā krējuma (var aizstāt ar bezpiedevu jogurtu)
  • 3 lielas olas
  • šķipsna malta muskatrieksta

Pagatavošana

  1. Lai pagatavotu mīklu, samīca kopā miltus, gabaliņos sagrieztu sviestu, 1 olas dzeltenumu un 4 ēdamkarotes ūdens. Vispirms saberž caur pirkstiem, pēc tam kārtīgi ar rokām izmīca. Protams, to visu var darīt ar virtuves kombainu, tad gatavošana būs daudz ātrāka.
  2. Sagatavoto mīklu uz virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, izrullē iespējami plānākā kārtā. Ieklāj mīklu apaļā pīrāgu un taršu cepamformā, veidojot palielu groziņu.
  3. Mīklu, kas sniedzas ārpus formas malām, ar šķērēm vai asu nazi apgriež, atstājot nelielu rezervi (ja cepoties mīkla sarausies, gatavais pīrāga “groziņš” paliks formas izmēros).
  4. Mīklu viegli sadursta ar dakšiņu un noliek vēsumā uz 10 minūtēm.
  5. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem (180 grādi ventilatora režīmā). Mīklas groziņu pārklāj ar foliju, liekot spīdīgo pusi uz leju; lai iegūtu smagumu, kas neļautu mīklai pacelties, ieber sausas pupiņas vai konditorejas zirņus, liek krāsnī cepties 15 minūtes.
  6. Noņem foliju un pupiņas, turpina cept 4–5 minūtes, līdz mīkla kļuvusi gaiši zeltaina.
  7. Kamēr cepas groziņš, sagatavo pildījumu. Nelielā pannā apcep gabaliņos sagrieztu šķiņķi – cep, līdz šķiņķis sāk mainīt krāsu, bet vēl nav kļuvis kraukšķīgs. Apcepto šķiņķi nosusina uz papīra dvieļiem.
  8. 50 gramus siera sagriež nelielos kubiņos, atlikušo sieru smalki sarīvē. Apcepto šķiņķi un siera kubiņus ber sagatavotajā mīklas groziņā, vienmērīgi izlīdzinot pa visu pamatni.
  9. Bļodā ar karoti sakuļ “crème fraîche” un saldo krējumu (vai bezpiedevu jogurtu). Iemaisa sakultas olas, pievieno nedaudz sāls (ne pārāk daudz, jo savu devu sāļuma nodrošinās gan šķiņķis, gan siers), maltu muskatriekstu.
  10. Lej sagatavoto masu mīklas groziņā, pārkaisa ar rīvēto sieru un uzmanīgi ievieto cepeškrāsnī. Cep 190 grādos (170 grādi ventilatora režīmā) apmēram 25 minūtes vai līdz brīdim, kad pīrāga virskārta kļuvusi zeltaina.
  11. Gatavajam kišam ļauj 4–5 minūtes atdzist, pēc tam izņem no formas. Pasniedz uzreiz, bet labi garšo arī atdzisis.

Caurcaurēm franču ēdiens, ar ko īpaši lepojas elzasieši. Perfekta pīrāga noslēpums ir vienkārši un svaigi produkti. Mīklas groziņu var pagatavot jau iepriekšējā dienā.

Recepte tapusi kopā ar Latvijas Apvienotas putnkopības asociāciju (LAPNA)

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes