Lieldienu olas – kā nokrāsot olas visās varavīksnes krāsās?

Lieldienu olas – kā nokrāsot olas visās varavīksnes krāsās? Foto: Lieldienu olas

Lieldienas nav iedomājamas bez visu krāsu olām, pašas krāsošanas izdarībām un eksperimentiem! Bez šaubām, veikalos nopērkamās olu krāsas ir vienkāršākais veids, kā iegūt visus iespējamos krāsu toņus. Dabiskas krāsas var iegūt, sajaucot etiķi ar, piemēram, garšvielām vai dažādiem augiem. Olas vāra šādā dabīgo krāsvielu ūdeni, kam pievienots galda etiķis, un pēc tam šajā ūdenī patur vēl 6-8 stundas. Lai olas neplaisātu, tās pirms vārīšanas vēlams ilgāku laiciņu paturēt istabas temperatūrā.

Sarkanas olas
Sarkanīgi brūnas olas iegūst no klasiskajām sīpolu mizām. Līdzīgu efektu dos arī olu vārīšana un paturēšana čili pulvera-etiķa novārījumā. Sārtas olas būs, ja tās vārīsi ūdenī, kas sajaukts ar biešu sulu. Jo vairāk biešu sulas būs novārījumā, jo olas būs tuvāk lillā toņiem.

Oranžas olas
Oranžas olas iegūsi, ja krāsosi tās safrānā, kumelītēs un kliņģerītēs. Kaut kas uz oranžā pusi – jeb ķieģeļu dzeltenbrūno toni – sanāks, vārot olas alkšņu mizu novārījumā.

Dzeltenas olas
Tikai kumelītes vien dos olām zaļgandzeltenu notoni. Citus dzeltenā toņus var iegūt no garšvielās vārītām un turētām olām: karija, kurkumas vai safrāna. Pavisam koši dzeltenas olas būs, ja tās vārīs pūpolu zaru novārījumā.

Zaļas olas
Pētersīļi (arī kaltētā garšvielu veidā) spēj iekrāsot olas gaiši zaļas. Arī sulu spiedē vai blenderī saspaidīts spināts dos glītu zaļu toni. Vēl zaļus toņus var iegūt, olas vārot samteņu ziedu, piparmētru, nātru vai pelašķu novārījumā.

Zilas olas
Skaisti zilas – gluži kā baloža olas – var iegūt, tās vārot un paturot karkade tējā. Tāpat dažāda veida zilo var panākt, olas vārot upeņu vai aroniju ievārījumā.

Violetas olas
Violetīgu krāsu olas iegūs, ja tās tiks novārītas kopā ar sarkanajiem kāpostiem, vai melleņu vai aroniju novārījumā.

Lai olas būtu skaisti raibas un rakstainas, tās var droši tīt lupatiņās, marles saitē vai zeķubiksēs kopā ar visādām lapiņām, skujiņām, putraimiem un aukliņām. Izmanto savu iztēli un rezultāts būs pārsteidzošs!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes