Pirmā recepte:
Sastāvdaļas:
-
25 l bērzu sulas
-
300 g cukura
-
1-2 citroni
-
100 g rozīņu
Pagatavošana:
-
Tīrā balonā salej izkāstas bērzu sulas, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus (bez sēklām), aiztaisa ar aizbāzni un novieto istabas temperatūrā (18 °C) 3-5 dienas, lai sula nedaudz ieskābst, tad novieto vēsā vietā 5-10 °C temperatūrā.
-
Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un ieskābšana (rūgšana) turpinās lēnāk. 5 °C temperatūrā sula ieskābst apmēram pēc 14-20 dienām. Sulu lietojot, ja tā par skābu, var pievienot cukuru.
Otrā recepte:
Sastāvdaļas:
-
30 l bērzu sulas
-
100 g rudzu miltu
-
150 g cukura
Pagatavošana:
-
Bērzu sulai pieliek rudzu miltu mīklu, cukuru un ļauj norūgt 18 °C temperatūrā.
-
Tad novieto zemā temperatūrā.
Trešā recepte:
Sastāvdaļas:
-
20 l bērzu sulas
-
200 g rupjmaizes
-
4 gab. jauno upeņu dzinumu
-
100 g cukura
Pagatavošana:
-
Bērzu sulai pieliek apgrauzdētu rupjmaizi, upeņu jaunos dzinumus, cukuru un vēsā vietā (15°C) 3 dienas ļauj lēni norūgt.
-
Tad sulu pilda pudelēs, uz katru pudeli pieliekot pustējkarotes cukura. Pudeles aiztaisa ar aizbāžņiem, aizlako un novieto leduspagrabā 4 °C temperatūrā. Var ierakt arī zemē.
Ceturtā recepte:
Sastāvdaļas:
-
cukurs
-
citrons
-
rozīnes
-
citronskābes
Pagatavošana:
-
Svaigas bērzu sulas pilda pudelēs, katrā pudelē ieber 1 tējkaroti cukura, ieliek šķēlīti citrona, 5 nomazgātas rozīnes un naža galu citronskābes.
-
Pudeles aiztaisa, ļauj 3-5 dienas stāvēt istabas temperatūrā, tad aizlako un novieto zemā temperatūrā (4-10 °C).
-
Uzglabāšanas temperatūrai ir liela nozīme. Ja bērzu sulas uzglabā 16 °C un vēl augstākā temperatūrā, tad sula ātri pārskābst, pieņem asu garšu.
Piektā recepte:
Sastāvdaļas:
-
40 l bērzu sulas
-
200 g cukura
-
1 l savairota vīna rauga tīrkultūras
Pagatavošana:
-
Svaigai bērzu sulai pievieno cukuru, savairotu vīna rauga tīrkultūru (ieraugu).
-
Tīrkultūru laikus sagatavo: vīna rauga sēnītes pārlej ar 4 l līdz 90 °C uzkarsētas un līdz 20 °C atdzesētas bērzu sulas, trauku pārsedz ar marli un ļauj 6-10 stundas stāvēt siltā vietā 20 °C temperatūrā.
-
Pēc ierauga pievienošanas sulu pilda traukos, stikla balonos, pudelēs, cieši noslēdz. Lai korķus neizspiestu, tos nosien ar auklu.
-
Piepildītos noslēgtos traukus patur 3-4 dienas 18 °C temperatūrā un tad novieto pagrabā.
-
Pēc 20 dienām sula jau lietojama dzeršanai. Šāda sula ir ar patīkami atspirdzinošu, skābu garšu un dzirkstoša.
Ieteikumi:
-
Tautas medicīna ieteic sulu lietot ne tikai atspirdzinājumam, bet arī kā veselības dzērienu (2 glāzes dienā).
-
Sulu lieto svaigā, kā arī raudzētā veidā. Sula var ātri bojāties un tajā attīstīties nevēlamās baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvas aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas.
-
Lai pasargātu sulu no etiķskābes baktērijām, segraugiem un pelējuma, tai jāsatur 5 g ogļskābās gāzes (C02) 1 litrā sulas. Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir apmēram 5 g cukura. Lai saražotu tādu daudzumu ogļskābās gāzes, kas pasargā sulu no bojāšanās, tajā vēl jāizšķīdina apmēram 5 g cukura uz 1 litru sulas.
-
Var arī bez cukura pielikšanas ierosināt sulas rūgšanu, pieliekot ar rauga sēnēm bagātu materiālu, piemēram, rozīnes, upeņu jaunos dzinumus, rupjmaizi, rudzu miltus u. c.
-
Sulas garšas uzlabošanai vēl lieto citronu, citronskābi u. c. garšvielas. Nav ieteicams lietot pārāk daudz garšvielu, jo tās nomāc sulas dabisko garšu. Novērojumi rāda, ka šāda sula arī sliktāk uzglabājas.
-
Bērzu sulu iegūst agri pavasarī, marta beigās un aprīļa sākumā.
-
Sulai jābūt iespējami dzidrai un ar mazu olbaltumvielu saturu.
-
Jo dzidrāka sula, jo tā labāk uzglabājas.
Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!