10 fakti par šķiedrvielām

10 fakti par šķiedrvielām Foto: 10 fakti par šķiedrvielām

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs

1. Šķiedrvielas ir nesagremojami augu izcelsmes saliktie ogļhidrāti, ko nevar sašķelt cilvēka gremošanas trakta fermenti, un tās praktiski nesatur kalorijas.

2. Gaļā, piena produktos, olās un ūdenī vispār nav šķiedrvielu. Tās ir tikai augu izcelsmes produktos.

3. Šķiedrvielām bagāts uzturs palīdz novērst sirds slimības un dažus vēža veidus.

4. Šķīstošās šķiedras palēnina tauku un cukuru uzsūkšanos asinīs, palīdzot regulēt cukura līmeni asinīs. Tās pazemina “sliktā” holesterīna līmeni.

5. Pilngraudu produkti vienmēr būs bagātāki ar šķiedrvielām nekā līdzīgi, bet rūpnieciski attīrīti produkti, piemēram, brūnie rīsi būs pārāki par pulētajiem jeb baltajiem rīsiem.

6. Jo vairāk šķiedrvielu iekļauj uzturā, jo vairāk ūdens būs nepieciešams to veiksmīgam transportam caur gremošanas traktu.

7. Uzturs ar zemu šķiedrvielu daudzumu palielina apendicīta un žultsakmeņu risku.

8. Palielinot uzturā šķiedrvielu daudzumu, var samazināt 2. tipa diabēta saslimstības risku.

9. Augļu un dārzeņu sulās ir mazāk šķiedrvielu nekā veselos augļos un dārzeņos. Tas ir tāpēc, ka, gatavojot sulu, daļa augļa vai dārzeņa nokļūst atkritumos.

10. Cilvēki, kas ēd šķiedrvielām bagātu pārtiku, mēdz būt slaidāki nekā tie, kas to nedara. 

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes