Sastāvdaļas
Bezē:
- 5 olu baltumi (L izmēra)
- 120 g pūdercukura
- 1/2 tējkarote citrona sulas
- šķipsniņa jūras sāls
- 1/4 tējkarotes vaniļas ekstrakta
Krēmam:
- 500 ml saldā krējuma
- 2 ēdamkarotes pūdercukura
- 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 120 g avenes
Sīrupam:
- 180 g aveņu
- 240 ml balzamiko etiķa
- 2 ēdamkarotes brūnā cukura
Garnējumam:
- 60 g aveņu
Pagatavošana
- Bezē: Uzsilda cepeškrāsni līdz 90°C temperatūrai un izklāj cepamo papīru pa cepeškrāsns plāti.
- Ar parasto zīmuli uz izklātā cepamā papīra uzzīmē divas riņķa līnijas, katru 20 cm diametrā.
- Ar elektrisko putotāju sakuļ olu baltumus, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru (1 ēdamkaroti katrā pievienošanas reizē).
- Tad pievieno citrona sulu, vaniļas ekstraktu un sāli, palielinot kulšanas ātrumu līdz maksimumam līdz masa kļūst bieza un spīdīga vai 3-5 minūtes.
- Ar ēdamkarotes palīdzību, sadalot līdzīgās daļās, klāj iegūto masu uzzīmētajos apļos.
- Liek cepties aptuveni 3-4 h vai līdz bezē kļūst kraukšķīgs.
- Kad bezē gatavs, tad izslēdz cepeškrāsni un ļauj tiem atdzesēties aptuveni 2 stundas, neizņemot no cepeškrāsns un atstājot durvis pusvirus.
- Sīrupam: Nelielā katliņā ielej balzamiko etiķi un pievieno avenes.
- Izmantojot karoti, viegli avenes saspaida un turpina vārīt vidēji lielā karstumā.
- Pakāpeniski palielina karstumu un vārā līdz sīrups sabiezē jeb aptuveni 20 - 25 minūtes.
- Noņem no karstuma un pievieno brūno cukuru, rūpīgi izmaisa.
- Novieto atdzesēties līdz istabas temperatūrai.
- Krēmam: Ar elektrisko putotāju sakuļ saldo krējumu, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un vaniļas ekstraktu.
- Nepārtraucot kulšanu, pievieno avenes un turpina kult līdz masa kļūst bieza un viegli rozā krāsā.
- Dažas ēdamkarotes krēma izklāj pa servējamo plāti, lai izvairītos no tortes slīdēšanas pa to.
- Uz krēma liek vienu no bezē kārtām un pārklāj to ar 1/3 aveņu krēma.
- Liek nākamo bezē kārtu un pārklāj tortes virsmu un sānus ar atlikušo krēma daudzumu.
- Dekorē torti ar avenēm un ieliek saldētavā uz apmēram 3 stundām.
- Pasniedz ar iepriekš sagatavoto aveņu - balzamiko sīrupu.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!