Kā tikt vaļā no piedeguma?

Kā tikt vaļā no piedeguma? Foto: Kā tikt vaļā no piedeguma?

Katlā vai pannā ir piededzis ēdiena vai piekaltušas ēdiena atliekas? Trauku varēs izmazgāt krietni vieglāk, ja uzreiz ieliesi tajā siltu ūdeni un noliksi uz siltas plīts - ja ir elektriskais vai malkas pavards. Ja piedegums ir pamatīgāks, nāksies ņemt talkā citus līdzekļus.

1. Cepampulveris. Tas noder reizēs, kad panna vai katls jau atdzisis. Vispirms uz piedegušā dibena uzkaisi nedaudz cepampulvera un saudzīgi uzlej nedaudz ūdens. Tad trauku sakarsē, lai ūdens gandrīz vai uzvārās, uguni izslēdz un atstāj vismaz uz stundu, bet labāk uz pāris stundām. Pa šo laiku cepampulveris iedarbosies un piedegums diezgan viegli nonāks nost.

2. Etiķis. Katlā vai pannā ielej ūdeni un etiķi attiecībā 3:1 un uz lēnas uguns vāri tik ilgi, līdz piedegums pamazām atdalās. Ja gribi ātrāku iedarbību, pievieno arī mazliet cepampulvera. Tikai uzmanies, jo šāds maisījums spēcīgi puto.

3. Soda. Līdzīga iedarbība kā cepampulverim ir arī sodai. Pāris ēdamkarotes sodas izšķīdini karstā ūdenī, ielej piedegušajā traukā un atstāj uz vairākām stundām vai pa nakti. Pēc tam izberz ar rupju lupatiņu vai suku.

4. Gāzēts minerālūdens. Ja piedegums ir neliels un pie rokas nav nekādu citu līdzekļu, ņem talkā gāzētu minerālūdeni. Katrā ziņā tas iedarbosies labāk nekā vienkāršs krāna ūdens.

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes