Galda biešu skābēšana

Galda biešu skābēšana Foto: Galda biešu skābēšana

Sastāvdaļas

  • 10 kg biešu
  • 200-300 g sāls
  • 30-50 g ķimeņu

Pagatavošana

  1. Bietes nomazgā, saliek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un sāk vārīt.
  2. Tiklīdz bietes sāk vārīties, uzņem laiku un vāra uz lēnas uguns tieši vienu stundu.
  3. Pēc tam no bietēm nolej verdošo ūdeni un tās pārlej ar aukstu ūdeni, ļauj bietēm atdzist.
  4. Šādi vārītas bietes vienmēr ir mīkstas un nezaudē spilgto krāsu.
  5. Ar šo paņēmienu tiek ietaupīts laiks un nevajag pārbaudīt biešu gatavības momentu.
  6. Labākas un saldākas ir bietes ar tumši violetu mizu, tumši sarkanu blīvu mīkstumu un pēc formas nelielas, plakanas.
  7. Novārītas, atdzisušas bietes nomizo un sagriež gabaliņos vai ripiņās un ievieto skābēšanai piemērotā tīrā traukā.
  8. Kā garšvielu pievieno ķimeņu sēklas, 0,3-0,5% no biešu masas.
  9. Šādi sagatavotas bietes pārlej ar 3-4% vārāmā sāls šķīdumu tik daudz, līdz šķidrums bietes pilnīgi pārsedz.
  10. Bietes var pārliet ar karstu vai aukstu sālsūdeni. Bietes, pārlietas ar atdzesētu sālsūdeni, ieskābst lēnāk.
  11. Lai bietes neuzpeldētu, tām uzliek vāku ar vieglu slogu.
  12. Trauku ar bietēm novieto apmēram 18-20 °C temperatūrā ieskābšanai.
  13. Pēc 10-15 dienām bietes ir ieskābušas un tās novieto vēsās telpās 2-5 °C temperatūrā).
  14. Var skābēt arī nesasmalcinātas, veselas bietes, kā, arī svaigas nevārītas bietes gan veselas, gan arī sagrieztas.
  15. Uzglabājot bietes siltākās telpās, jāraugās, lai nerastos pelējumi.
  16. Ja biešu virspusē radušies pelējumi, tie jānoņem, bet sloga akmens un vāks jāmazgā siltā sālsūdenī. Arī trauka iekšējās malas rūpīgi jānotīra.

Padoms:
Skābētās bietes ir veselīgas un laba piedeva daudziem ēdieniem.
No skābētām bietēm var ātri un ērti pagatavot dažādas zupas un salātus.
Daudzas mājsaimnieces vairās lietot bietes ēdienu gatavošanai, tāpēc ka bietes ilgi vārās. Taču šāds biešu vārīšanas paņēmiens dod iespēju bietes ātri un labi izvārīt vienas stundas laikā.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes