Bumbieru kompots ziemai

Bumbieru kompots ziemai Foto: Bumbieru kompots ziemai

Sastāvdaļas

  • bumbieri
  • cukurs
  • citronskābe

Pagatavošana

  1. Konservēšanai jāizvēlas vēl pastingri nenogatavojušies bumbieri.
  2. Labākas ir visas sviestainās šķirnes, kurām ap sēklotni nav lielas granulācijas. Kompota gatavošanai bumbieriem jābūt tikko no koka noņemtiem. Tie nedrīkst būt ieskrambāti, iespaidīti vai citādi bojāti; tādēļ arī bumbierus nedrīkst no koka kratīt, bet gan jānoņem ar rokām.
  3. Bumbieriem vispirms nogriež pusi kātiņa.
  4. Atlikušo kātiņu ar nazīti nokasa, tad izgriež ziedu biķerīti, un bumbieri nomizo. Ja vēlas, bumbierus var sterilizēt veselus, bet var arī ievietot traukā sadalītus. Tādā gadījumā bumbierus pārgriež tā, lai uz pusēm būtu dalīts arī kātiņš.
  5. Lai nomizoti bumbieri nepaliktu tumši, tos met traukā ar aukstu ūdeni, kuram klāt mazliet citronskābes.
  6. Nomizotus bumbierus var tieši likt iztīrītos sterilizējamos traukos, pārliet ar cukura sīrupu (uz 1 ūdens 750 g cukura) un sterilizēt 90° C temperatūrā apm. 45 min. līdz pat 1 st.
  7. Šādi sagatavoti bumbieri būs ļoti aromātiski, bet tumšā neglītā krāsā.
  8. Ja bumbierus vēlas iegūt skaisti baltus, tad tos pirms ievietošanas sterilizējamos traukos viegli apvāra. Apvārīšanai jāņem daudz ūdens, kuram pēc garšas pievieno citrona vai vīnakmens skābi, sliktākā gadījumā mazliet etiķa esences.
  9. Bumbierus apvāra nelielās porcijās, pie kam tos karsē tik ilgi, kamēr tie, uzdurti uz kociņa, sāk no tā viegli slīdēt.
  10. Apvārītus bumbierus atdzesē tīrā aukstā ūdenī.
  11. Tad ūdeni notecina, un atdzisušos bumbierus sakārto iztīrītos traukos, pārlej ar aukstu cukura sīrupu, kuru pagatavojot uz 1 l ūdens ņem 750 g cukura un mazliet citronskābes.
  12. Iepriekš apvārītus bumbierus sterilizē 90° C temperatūrā apm. 30-45 min.
  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes