Sastāvdaļas
Sastāvdaļas apm. 3 l tilpuma burkām:
- 2 kg gurķu
- 60 g diļļu
- 10 g jauno upeņu dzinumu
- 15 g bazilika
- 5 g dārza kalnumētras
- 15 melno piparu
- 6 lauru lapas
- 4 krustnagliņas
- 20 g mārrutku sakņu
- 4 daiviņas ķiploku
- 2 sīpoli
Marinādei:
- 1, 5 l ūdens
- 3 ēdamkarotes sāls
- 2 ēdamkarotes cukura
- 10 ēdamkarotes 9% etiķa
Pagatavošana
- Gurķus gatavo ar trīsreizēju karstās pārliešanas metodi.
- Šis paņēmiens izplatīts starp konservētājiem, jo nav jāpasterizē.
- Jāatceras, ka gurķi noteikti jāpārlej 3 reizes: 2 reizes ar verdošu ūdeni un 1 reizi ar sagatavotu verdošu marinādi.
- Gurķus nomazgā, nosusina un sapilda izkarsētā burkā. Burku ietin drānā, lai tā nesaplīst.
- Uzvāra ūdeni un pārlej gurķus, ļauj 5 min. tiem izkarst. Tad ūdeni nolej un vēlreiz pārlej ar verdošu ūdeni, tāpat ļauj 5 min. izkarst.
- Pēc tam ūdeni nolej, pievieno notīrītas ķiploku daiviņas, veselus sīpolus, mārrutku sloksnītes un pārlej trešo reizi ar verdošu sagatavotu marinādi.
- Marinādi sagatavo laikus.
- Katliņā ielej ūdeni, saliek sagatavotus garšaugus (nomazgātus, sagrieztus), garšvielas, vāra 5-8 min., tad izkāš, pievieno sāli, cukuru, vēlreiz uzvāra un pievieno etiķi. Etiķa vietā var lietot 15 g citronskābes (3 l burkai).
- Ar verdošu marinādi pārlietās burkas nekavējoties aizvalcē ar novārītiem metāla vāciņiem. Burkas paripina pa galdu, apgāž ar vāciņiem uz leju, patur 5-6 stundas, lai vēl izkarsētu vāciņu un burkas malas.
- Šādi sagatavoti gurķi ne ar ko neatšķiras no pasterizētiem gurķiem.
Uzglabāšanas laiks: aptuveni 1 gads.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!