Sastāvdaļas
- 2 kg upeņu
- 1 litrs ūdens
- 400-800 g cukura
Pagatavošana
- Kompotam ogas šķiro pēc lieluma. Sīkās, mazās izmanto biezeņu un sulu gatavošanai.
- Ogām noņem kātiņus, bet zieda kauslapas atstāj.
- Atlasītās ogas mazgā divos ūdeņos, tad sietā ogas notecina.
Upeņu kompotu gatavošanai ir divi paņēmieni.
Pirmais paņēmiens.
- Nomazgātas sausas ogas sapilda burkā pēc iespējas blīvāk, burku sakratot, pat viegli piespiežot ar karoti.
- Pēc tam tās pārlej ar karstu cukura sīrupu.
- Piepildītās burkas ar novārītiem metāla vai plastmasas vāciņiem liek siltā ūdenī un pasterizē 85 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 15 minūtes, litra burkas – 20 minūtes.
- Pēc pasterizēšanas burkas noslēdz un atdzesē kā parasti.
Otrais paņēmiens.
- Izlasītas, nomazgātas ogas saliek emaljētā vai alumīnija katlā, pārlej ar sagatavotu cukura sīrupu (uz litru ūdens 800 g cukura) un vāra 5 minūtes.
- Verdošu kompotu salej karstā dezinficētā burkā un nekavējoties aizvalcē ar novārītu metāla vāciņu.
- Tad burku apgriež otrādi ar vāciņu uz leju, patur pusstundu, atgāž normālā stāvoklī.
- Atdzesē apkārtējā gaisā.
Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!