Sastāvdaļas
Šī recepte domāta apmēram 1 litra burkas piepildīšanai.
- 800 g gurķu
- 200 g sīpolu
- 1-1,5 ēdamkarotes sāls
- 1,5 ēdamkarotes cukura
- 2 ēdamkarotes 9% etiķa
- 5-10 ēdamkarotes augu eļļas
- 1 ēdamkarote diļļu
- tomāti
Pagatavošana
- Nepāraugušus gurķus nomazgā, nomizo un sagriež 0,5, cm biezās šķēlēs.
- Gurķus var arī nemizot.
- Tāpat sagriež sīpolus pēc iespējas plānākās ripiņās.
- Bļodā saliek gurķus, sīpolus un receptē minētās garšvielas, izmaisa un ļauj stāvēt 2-3 stundas, kamēr atsulojas.
- Tad salātus no garšo, jo garšvielas vēl var pielikt pēc garšas. Salātiem jābūt ar asāku garšu nekā tūlītējai lietošanai, jo pēc pasterizēšanas salāti būs tieši laikā.
- Šiem salātiem var nelikt eļļu, bet tad tie nebūs tik izskatīgi (nav spīduma) un vispusīgi.
- Tiem konservētājiem, kuriem eļļa negaršo, jāiegaumē, ka, salātiem pieliekot mazāku devu eļļas, tās garša nav jūtama.
- Dilles labāk likt veselām lapiņām (saišķītī) burkas sānos.
- Vēl par dekorēšanas materiālu var izlietot dažas sarkano tomātu šķēles.
- Kad gurķi atsulojas, tos stingri (ar karoti) sapilda dezinficētā burkā un pārlej ar to pašu pārpalikušo gurķu sulas marinādi.
- Šāda marināde vienmēr ir pietiekama gurķu pārliešanai.
- Sagatavotas burkas ar pievalcētiem metāla vāciņiem liek ūdens katlā un pasterizē 85-90 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 20 minūtes, 1 litra burkas – 25 minūtes.
- Temperatūras un laika režīms stingri jāievēro.
- Pēc pasterizēšanas burkas aizvalcē un apgāž otrādi ar vāciņu uz leju.
- Pēc pusstundas apgriež atpakaļ un ļauj atdzist.
- Šādi sagatavoti salāti pēc garšas un izskata atgādina svaigos gurķus, pie tam tie ir ļoti viegli sagatavojami.
Etiķa vietā var lietot citronskābi, dotajai receptei apmēram 3-4,5 g. Ar citronskābi sagatavotiem salātiem ir maigāka garša. Slimnieku un bērnu uzturam ieteicams salātus sagatavot ar citronskābi.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!