Svaigu gurķu salāti

Svaigu gurķu salāti Foto: Svaigu gurķu salāti

Sastāvdaļas

Šī recepte domāta apmēram 1 litra burkas piepildīšanai.

  • 800 g gurķu
  • 200 g sīpolu
  • 1-1,5 ēdamkarotes sāls
  • 1,5 ēdamkarotes cukura
  • 2 ēdamkarotes 9% etiķa
  • 5-10 ēdamkarotes augu eļļas
  • 1 ēdamkarote diļļu
  • tomāti

Pagatavošana

  1. Nepāraugušus gurķus nomazgā, nomizo un sagriež 0,5, cm biezās šķēlēs.
  2. Gurķus var arī nemizot.
  3. Tāpat sagriež sīpolus pēc iespējas plānākās ripiņās.
  4. Bļodā saliek gurķus, sīpolus un receptē minētās garšvielas, izmaisa un ļauj stāvēt 2-3 stundas, kamēr atsulojas.
  5. Tad salātus no garšo, jo garšvielas vēl var pielikt pēc garšas. Salātiem jābūt ar asāku garšu nekā tūlītējai lietošanai, jo pēc pasterizēšanas salāti būs tieši laikā.
  6. Šiem salātiem var nelikt eļļu, bet tad tie nebūs tik izskatīgi (nav spīduma) un vispusīgi.
  7. Tiem konservētājiem, kuriem eļļa negaršo, jāiegaumē, ka, salātiem pieliekot mazāku devu eļļas, tās garša nav jūtama.
  8. Dilles labāk likt veselām lapiņām (saišķītī) burkas sānos.
  9. Vēl par dekorēšanas materiālu var izlietot dažas sarkano tomātu šķēles.
  10. Kad gurķi atsulojas, tos stingri (ar karoti) sapilda dezinficētā burkā un pārlej ar to pašu pārpalikušo gurķu sulas marinādi.
  11. Šāda marināde vienmēr ir pietiekama gurķu pārliešanai.
  12. Sagatavotas burkas ar pievalcētiem metāla vāciņiem liek ūdens katlā un pasterizē 85-90 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 20 minūtes, 1 litra burkas – 25 minūtes.
  13. Temperatūras un laika režīms stingri jāievēro.
  14. Pēc pasterizēšanas burkas aizvalcē un apgāž otrādi ar vāciņu uz leju.
  15. Pēc pusstundas apgriež atpakaļ un ļauj atdzist.
  16. Šādi sagatavoti salāti pēc garšas un izskata atgādina svaigos gurķus, pie tam tie ir ļoti viegli sagatavojami.


Etiķa vietā var lietot citronskābi, dotajai receptei apmēram 3-4,5 g. Ar citronskābi sagatavotiem salātiem ir maigāka garša. Slimnieku un bērnu uzturam ieteicams salātus sagatavot ar citronskābi.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes