Biešu zupas ar skābajiem kāpostiem recepte

Biešu zupas ar skābajiem kāpostiem recepte Foto: RIMI publicitātes fotogrāfija
Zupas – veselīga izvēle
 
Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi. 
 
No gaļas zupām vispopulārākās ir vistas buljona un kūpinātas cūkgaļas zupas, piemēram, skābeņu vai šķelto zirņu zupa. Taču ir viena zupa, veģetāra vai ar gaļu, kas garšo ikvienam latvietim – biešu zupa. Vasarā to gatavojam ar kefīru, bet rudenī un ziemā – ar saknēm, gaļu. Normunds Baranovskis piedāvā izmēģināt savu iecienītākās biežu zupas recepti ar skābajiem kāpostiem, kas īpaši iederēsies ziemas sezonā. 
 
Biešu zupas ar skābajiem kāpostiem recepte
 
Sastāvdaļas:
 
  ● bietes - 300 g
  ● kartupeļi - 100 g
  ● burkāns - 100 g
  ● sīpols - 50 g
  ● ķiploks - 10 g
  ● skābēti kāposti  - 200 g
  ● grūbas - 20 g
  ● dārzeņu vai vistas buljons - 2 L 
  ● vīnogu kauliņu eļļa vai olīveļļa - 50 g
  ● zaļumi pasniegšanai 
  ● sinepes - pēc izvēles
 
Pagatavošana:
 
  1. Nomizo un sagriež visus dārzeņus un saknes vienādos gabalos. 
  2. Nav svarīgi, vai tās ir strēmelītes vai kubiņi, jo garšu šī nianse nemainīs. 
  3. Sagrieztos dārzeņus pirms vārīšanas nepieciešams apcept katlā, pievienojot eļļu. 
  4. Kad dārzeņi apcepti, tiem klāt pievieno buljonu un grūbas. 
  5. Līdz ko zupa sāk vārīties, samazina temperatūru uz pusi un liek katlam vāku. 
  6. Turpina vārīt vismaz 40 minūtes.  
  7. Kad zupa gatava, tai ļauj ievilkties vismaz 20 minūtes, bet visgardākā zupa būs nākamajā dienā – otrreiz sildīta. 
  8. Zupu pasniedz ar zaļumiem, un, ja vēlas zupai piešķirt papildu asumu, pievieno arī sinepes.
Latvieša tradicionālā ēdienkarte jau no senatnes ir bijusi gana veselīga un atbilstoša fiziski aktīva cilvēka ikdienas slodzei. Ja pašķirsta vecās pavārgrāmatas, tad var pamanīt, ka receptēs ir ļoti daudz sakņu un dārzeņu, svaigu salātu un pākšaugu. Kustības Rimi Labākai dzīvei šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā savas bērnības recepti.
  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes