“Oeufs Brouilles” – krēmīgs olu kultenis franču gaumē

Krēmīgs olu kultenis franču gaumē Foto: Olu kultenis franču gaumē

Sastāvdaļas

2 porcijām nepieciešams:

  • 3 lielas olas
  • 1 ēdamkarote auksta sviesta
  • 2 ēdamkarotes saldā krējuma
  • sāls pēc garšas
  • pipari pēc garšas
  • svaigi maurloki
  • grauzdētas bagetes šķēles

Pagatavošana

  1. Olas sakuļ, tām pievieno kubiņos sagrieztu sviestu.
  2. Sakultās olas lej aukstā pannā un sāk karsēt uz mazas liesmas, nepārtraukti maisot.
  3. Kad kultenis sāk biezēt, pievieno saldo krējumu, sakapātus lociņus, sāli un piparus.
  4. Nepārtraucot maisīšanu, turpina karsēt, līdz kultenis ir gatavs (bet nepārcepts!).
  5. Kulteni kārto pāri grauzdētām bagetes šķēlēm, kas viegli apslacītas ar olīveļļu.

“Oeufs” franču valodā nozīmē – olas, “Brouilles” – sakults. “Oeufs Brouilles” – olu kultenis.

Meklējot īsto brokastu olas garšu, pilnīgi noteikti jāizmēģina olu kultenis – tāds, kādu to gatavo Francijā. Svaigas olas, nedaudz krējuma un, protams, franču virtuves pīlārs – sviests. Taukums no sviesta un krējuma olas padarīs maigākas un mitrākas, tomēr gatavošanas laikā nedrīkst aizdomāties, jo nekas nevar būt ļaunāks par pārceptu olu!

Dienvidfrancijā olu kulteni ierasti gatavo uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot pannas saturu. Atšķirībā no pārējās pasaules Dienvidfrancijā olu kultenim pievieno aukstu sviestu tā gatavošanās laikā, nevis izkausē to pannā, pirms uz tās lej sakultās olas. Pašās beigās tiek pievienots saldais krējums, iegūstot ļoti krēmīgu kulteni ar neizteiktām pārslām. To ierasts baudīt kopā ar grauzdētām bagetes šķēlēm.

Citviet Francijā olu kulteni gatavo, vispirms izkausējot pannā sviestu, tad ielejot pannā olas, kas sakultas kopā ar krējumu. Gatavošanas laikā kultenis ik pa laikam tiek apmaisīts, ķerot īsto brīdi, kad tas sāk sabiezēt. Tajā mirklī kultenis tiek pārvietots uz šķīvja, kur tas vēl turpina gatavošanās procesu.

Pats galvenais, ko no šā mācīties, – netaupīt uz sviesta rēķina un nepārcept olas!

Recepte tapusi kopā ar Latvijas Apvienotas putnkopības asociāciju (LAPNA).

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes