Upeņu sīrups

Upeņu sīrups Foto: Upeņu sīrups

Sastāvdaļas

  • 1 l upeņu sulas
  • 1,2 kg cukura

Pagatavošana

  1. No upeņu ogām sulu var iegūt ar sulu tvaicējamo aparātu tāpat kā no citām ogām vai arī ogas sasmalcinot, uzkarsējot ar mazu ūdens piedevu un tad sulu mehāniski izspiežot ar sulu spiedi.
  2. Iegūtai sulai pieliek vajadzīgo daudzumu cukura un vāra 5-8 minūtes, putas nosmeļot.
  3. Verdošu sīrupu pilda pudelēs vai burkās un, nedaudz atdzesējot, noslēdz.


Upenes ir vērtīgākās ogas. Nevienas ogas nesatur tik daudz vitamīnu kā upenes. C vitamīna upenēs ir 7-8 reizes vairāk nekā citronos un apelsīnos, 10-20 reizes vairāk nekā ābolos un 100 reižu vairāk nekā vīnogās, tāpēc upeņu sīrups ir iecienīts.
Upeņu sula ir ļoti koncentrēta, bieza, ar spēcīgu īpatnēju garšu un smaržu.
Šī iemesla dēļ bieži vien, gatavojot upeņu sīrupu, to atšķaida ar vājākām sulām, piemēram, jāņogu, aveņu, bumbieru, ābolu u. c. augļu un ogu sulām, dažreiz pievieno pat līdz 50% sulas.
Šādas jauktas sulas dod lieliskus sīrupus.
Parasti vērtīgām sulām pievieno lētāku ogu sulas.
Upeņu sula satur daudz pektīnvielu, tāpēc gadās, ka sīrups sarec.
Lai no tā pasargātu, sulu dzidrina vai atšķaida ar tādu sulu, kas satur maz pektīnvielu (ķiršu, melleņu, zemeņu).

  
  
  
recepte skatīta ... reizes



Šodien skatītākās receptes