Upeņu kompots ziemai

Upeņu kompots ziemai Foto: Upeņu kompots ziemai

Sastāvdaļas

  • 2 kg upeņu
  • 1 litrs ūdens
  • 400-800 g cukura

Pagatavošana

  1. Kompotam ogas šķiro pēc lieluma. Sīkās, mazās izmanto biezeņu un sulu gatavošanai.
  2. Ogām noņem kātiņus, bet zieda kauslapas atstāj.
  3. Atlasītās ogas mazgā divos ūdeņos, tad sietā ogas notecina.

Upeņu kompotu gatavošanai ir divi paņēmieni.

Pirmais paņēmiens.

  1. Nomazgātas sausas ogas sapilda burkā pēc iespējas blīvāk, burku sakratot, pat viegli piespiežot ar karoti.
  2. Pēc tam tās pārlej ar karstu cukura sīrupu.
  3. Piepildītās burkas ar novārītiem metāla vai plastmasas vāciņiem liek siltā ūdenī un pasterizē 85 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 15 minūtes, litra burkas – 20 minūtes.
  4. Pēc pasterizēšanas burkas noslēdz un atdzesē kā parasti.

Otrais paņēmiens.

  1. Izlasītas, nomazgātas ogas saliek emaljētā vai alumīnija katlā, pārlej ar sagatavotu cukura sīrupu (uz litru ūdens 800 g cukura) un vāra 5 minūtes.
  2. Verdošu kompotu salej karstā dezinficētā burkā un nekavējoties aizvalcē ar novārītu metāla vāciņu.
  3. Tad burku apgriež otrādi ar vāciņu uz leju, patur pusstundu, atgāž normālā stāvoklī.
  4. Atdzesē apkārtējā gaisā.

Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes