Ziemassvētku štollens

Ziemassvētku štollens Foto: Ziemassvētku štollens

Sastāvdaļas

  • 2 olas
  • 150 cukuru
  • 200 gr biezpienu 9%
  • 200 sviestu
  • 500 gr milti
  • 2 tējkarotes cepamais pulveris
  • apelsīnu miziņu no viena apelsīna un tā sula
  • rums
  • 400 g žāvētie augļi un rieksti pēc sirds patikas
  • kardamons
  • kanēlis
  • vaniļas cukurs

Pagatavošana

  1. Lai sāktu gatavot štollenu no sākuma iemērcam žāvētus augļus un riekstus rumā vai apelsīnu sulā. Paturam vienu diennakti.
  2. Cukuru saberž ar apelsīnu miziņu, lai cukurā paliek visas apelsīnu ēteriskās eļļas. Tad pievieno sviestu istabas temperatūrā un saputo gaisīgā masā. Apmēram 4 min.
  3. Tad pa vienai pievieno olas. Un atkal puto.
  4. Vēl palicis ir biezpiens, ja tas ļoti graudains izberž caur sietu vai sablenderē.
  5. Kad masa visa ir sadraudzējusies, piesijājam miltus un cep pulveri. Miltus visus uzreiz nelieciet. Es apmēram liku uzreiz 300 g, un pēc tam skatījos cik vēl vajag.
  6. Kad miksera slotiņas ar mīklu netiek vairāk galā, mīcam ar rokām.
  7. Tagad uz galda virsmas mīklu izklājam un iemaisām žāvētos augļus. Ja sāk lipt pie rokām pārkaisām ar miltiem. Mīcam kamēr vairs nelīp ne pie rokām, ne virsmas.
  8. Klaipiņu sadalām divās daļās, no katras izveido ovālu, pēc tam vienu malu ieloka it kā tinam bēbīti.
  9. Klaipiņus liekam cepeškrāsnī 180° uz 50 min. Cep 20 min pēc tam uzklāju foliju un cepu vēl 30 minūtes.
  10. Karstu štollenu pārziež ar izkausētu sviestu no visām pusēm un pārberam ar pūdercukuru.
  11. Šādi iepakojot sviestā un pūdercukurā tas var uzglabāties līdz mēnesim. Tikai no sākuma ietinam atdzisušu štollenu sviestpapīrā un tad folijā. Uzglabāt tumšā vietā.

Izskatās sarežģīti, bet īstenībā vienkārši. Skaisti iepakojot. Būs lieliska dāvana jūsu mīļajiem.

Receptes un foto autore: Vlada Vladlena

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes