Sastāvdaļas
Biskvītam:
● 250 g sviesta
● 250 g valriekstu
● 150 g cukura
● 5 olas
● 50 g pūdercukura
● 50 g miltu
● 5 g cepamā pulvera
● 5 g jūras sāls
Pildījumam:
● 100 g apelsīnu džema
Šokolādes glazūrai:
● 120 ml saldā krējuma 20% tauku
● 60 g smalkā cukura
● 60 g tumšās šokolādes 60-70% kakao
● 25 g sviesta
● šķipsniņa jūras sāls
Pagatavošana
- Krāsni uzkarsē 180°C temperatūrā.
- Valriekstus sīki sasmalcina, pievieno cepamo pulveri, miltus, šķipsniņu sāls - samaisa.
- Olu dzeltenumus atdala no baltumiem - olu baltumus liek ledusskapī.
- Mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru, pa vienam, nepārstājot kult, pievieno olu dzeltenumus, tad pievieno miltu-riekstu maisījumu.
- Visu samaisa virtuves kombainā, nelielā ātrumā.
- Atdzesētos olu baltumus sakuļ ar šķipsniņu sāls, pievieno pūdercukuru, turpina kult, kamēr iegūst stingru, gludu masu.
- Olu baltumu masu uzmanīgi pievieno mīklai, izmantojot koka lāpstiņu.
- Veidnē, kurā ieklāts, ietaukots cepamais papīrs, liek mīklu, cep 40-50 minūtes.
- Gatavu biskvītu izņem un atdzesē.
- Katlā ar biezu apakšu uzvāra saldo krējumu un sāli, noņem no uguns.
- Sausā katlā ber cukuru, liek uz uguns.
- Nemaisot, cukuru izkausē un karamelizē.
- Ik pa brīdim, katlu sakrata, lai cukurs vienmērīgi noklātu katla apakšu.
- Tikko cukurs vienmērīgi karamelizējies, katlu noņem no uguns, pielej karstu saldo krejumu.
- Samaisa viendabīgā masā.
- Šokolādi salauž gabaliņos, liek bļodā, pielej karameļu-saldā krējuma maisījumu, pievieno sviestu.
- 30 sekundes nogaida, tad sāk lēni maisīt, kamēr masa kļūst viendabķīga - maisa ar blenderi.
- Biskvītu sadala 2 daļās, apakšējo biskvītu noziež ar apelsīnu džemu, liek virsū otru biskvitu, uzklāj šokolādes glazūru.