Itāļu citrona krēma kūka ar smilšu mīklas pamatni

Itāļu citrona krēma kūka ar smilšu mīklas pamatni Foto: Itāļu citrona krēma kūka ar smilšu mīklas pamatni

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai:

  • 1 ola
  • 1 olas dzeltenums
  • 200 g sviesta
  • 100 g pūdercukura
  • 300 g miltu

Citronu krēmam:

  • 2 citroni
  • 200 g cukura
  • 200 g sviesta
  • 4 olas
  • 1 tējkarote želatīna
  • 2 tējkarotes ūdens
  • 1 olas dzeltenums

Garnējumam:

  • 2 olas baltumi
  • šķipsniņa sāls
  • 200 g cukura
  • 50 - 60 ml ūdens 

Pagatavošana

  1. Smilšu mīkla: Ar elektrisko putotāju sakuļ sviestu un pūdercukuru līdz izveidojas viendabīgas konsistences masa.
  2. Pievieno izsijātus miltus un olas dzeltenumu.
  3. Rūpīgi visu samaisa un mīklu uzmīca, ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm.
  4. Atdzesētu mīklu izrullē un ieklāj nedaudz ietaukotā kūkas formā.
  5. Liek cepties 200°C temperatūrā aptuveni 20 minūtes.
  6. Citronu krēms: Želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī.
  7. No abiem citroniem norīvē miziņas un izspiež sulu no citronu mīkstuma.
  8. Citronu miziņai un sulai pievieno sviestu un cukuru, rūpīgi samaisa un karsē līdz vārīšanās temperatūrai.
  9. Olas un olu dzeltenumu rūpīgi sakuļ tā, lai dzeltenums būtu labi sajaucies ar pārējo olu masu.
  10. Olu masai pievieno karsto citronu maisījumu, šaurā strūkliņā, nepārtraukti maisot. 
  11. Atkal uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un pēc tam pasilda uz lēnas uguns ne vairāk kā 2 minūtes un pievieno uzbriedināto želatīnu.
  12. Izņem no krāsns izcepto mīklu un pārklāj to ar sagatavoto citrona krēmu.
  13. Liek cepties 120°C temperatūrā aptuveni 40 minūtes.
  14. Garnējums: Ūdeni un cukuru ielej nelielā katliņā un karsē uz nelielas uguns aptuveni 15 minūtes.
  15. Sīrupam ir jābūt ļoti karstam, t.i., 120 °C temperatūrā. Ja jums mājās nav termometra, tad to var ļoti vienkārši pārbaudīt - ar karotes palīdzību nedaudz sīrupa ielejiet glāzē ledaina ūdens. Ja izveidojas bumbiņa, tad temperatūra ir pietiekami augsta, ja nē, tad jāmēģina cukura sīrupu gatavot vēlreiz.
  16. Kamēr gatavojas cukura sīrups, tikmēr ar elektrisko putotāju sakuļ olu baltumus un šķipsniņu sāls.
  17. Kad tas izdarīts, šaurā strūklā un ļoti prātīgi pievieno cukura sīrupu olu baltumu masai, nepārtraukti maisot, līdz masa ir atdzisusi līdz istabas temperatūrai vai nedaudz siltāka. Pretējā gadījumā, masa sakritīsies un nebūs derīga.
  18. Olu baltumu masu klāj uz kūkas ar lāpstiņas palīdzību vai, ievietojot masu konditorejas maisā un tad klāj to pār kūku.
  19. Pirms pasniegšanas kūku turēt ledusskapī!
  20. Kūku var pasniegt ar svaigām ogām - zemenēm, avenēm, jāņogām, utt.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes