Rudzu maizes kārtojuma recepte

Rudzu maizes kārtojuma recepte Foto: RIMI publicitātes fotogrāfija

Rudzu maizes kārtojums veselīgā izpildījumā

Šis ēdiens parasti tiek gatavots no rudzu maizes pārpalikumiem vai cietas maizes šķēlēm. Tradicionāli kārtojumu gatavo, maizi izžāvējot un samaļot. Lai drumstalas kļūtu saldākas, pievieno medu, kura daudzums atkarīgs no maizes salduma. Kārtās liek ievārījumu un uzputotu saldo krējumu. Šādā sastāvdaļu kombinācijā ēdiens ir ļoti salds. Lai līdzsvarotu saldo garšu, klāt parasti pievieno skābo krējumu, tomēr kārtojums tik un tā satur pārlieku daudz cukura.

Lai recepti padarītu veselīgāku un iekļautu tajā tik ļoti trūkstošo skābumu, Normunds Baranovskis iesaka izmantot grieķu jogurtu bez papildu piedevām un ogas, kas nedaudz saspaidītas ar piparmētru un ābolu biezeni.

Rudzu maizes kārtojuma recepte

Sastāvdaļas:

  • rudzu maize Turaidas - 100 g
  • medus - 20 g
  • piparkūku garšvielas (maltas) - ½ tējk.
  • jogurts Grieķu Valmieras 0% - 400 g
  • avenes un/vai dzērvenes Rimi saldētas - 100 g
  • saldi āboli - 200 g
  • svaigas ogas - 50 g (dekoram)
  • svaigas piparmētras lapiņas (dekoram)

Pagatavošana:

  1. Rudzu maizi sadrupina gabalos un apgrauzdē, samaļ drumstalās, pievienojot piparkūku garšvielas un medu. 
  2. Lai pagatavotu dabīgi saldinātu ievārījumu, ir nepieciešams zināt, kuri augļi ir saldāki, bet kuri – skābāki. 
  3. Lai ievārījums nebūtu pārlieku skābs, ieteikums izmantot vienu daļu ogu (avenes un dzērvenes) un divas daļas saldo ābolu. 
  4. Gardāks ievārījums sanāk, ja ogas un ābolus apcep nevis vāra. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem un cep mizotus ābolus un ogas 20 minūtes. 
  5. Kad ogas un āboli ir gatavi, tos saspaida ar dakšu, atdzesē un veido desertu kārtās – liek drumstalas, ievārījumu un jogurtu. 
  6. Dekorē ar svaigu piparmētru un ogām.

Latvieša tradicionālā ēdienkarte jau no senatnes ir bijusi gana veselīga un atbilstoša fiziski aktīva cilvēka ikdienas slodzei. Ja pašķirsta vecās pavārgrāmatas, tad var pamanīt, ka receptēs ir ļoti daudz sakņu un dārzeņu, svaigu salātu un pākšaugu. Kustības Rimi Labākai dzīvei šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā savas bērnības recepti.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes