1. Siera un doktora desas salāti
Sastāvdaļas:
- 200 g siera
- 200 g doktora desas
- 100 g lapu salātu
- 1 - 2 svaigi vai konservēti gurķi
- 2 tomāti
- 1 glāze skābā krējuma, augu eļļas vai kefīra mērces
Pagatavošana:
- Sieru sagriež salmiņos, desu sīkos gabaliņos.
- Lapu salātus sasmalcina, 4 - 5 salātu lapas atstāj veselas.
- Gurķus un tomātus sagriež daiviņās.
- Produktus saliek kārtām ar salātu lapām izklāta traukā.
- Mērci pasniedz atsevišķā mērces traukā vai arī pārlej salātiem.
2. Desas salāti
Sastāvdaļas:
- 200 g desas
- 200 g konservētu zaļo tomātu
- 200 g vārītu burkānu
- 200 g vārītu kartupeļu
- 1 glāze majonēzes
- 1 ēdamkarote biešu sulas
- sāls
- etiķis
- cukurs
- pipari
- zaļumi
Pagatavošana:
- Tomātus pārgriež uz pusēm, liek šķīvī ar griezumu uz leju, lai notecētu sula.
- Desu, burkānus, kartupeļus un sagatavotos tomātus sagriež kubiņos, pārlej ar biešu sulu.
- Pievieno majonēzi, kas samaisīta ar sāli, cukuru, etiķi un pipariem.
- Rota ar zaļumiem.
3. Mēles salāti ar sēnēm
Sastāvdaļas:
- 250 g vārītas mēles
- 150 g vārītas vistas filejas
- 200 g marinētu sēņu
- 100 g vārītas selerijas
- 3/4 glāzes majonēzes
- 1/2 glāzes krējuma
- sāls
- pipari
- citrona sula
Pagatavošana:
- Vārītu mēli, vistas fileju, seleriju un sēnes sagriež strēmelēs.
- Majonēzi samaisa ar krējumu, pievieno citrona sulu, sāli un piparus, pārlej ar to salātus un izcilā.
4. Liellopu aknu salāti
Sastāvdaļas:
- 500 g liellopu aknu
- 3 lieli burkāni
- 2 lieli sīpoli
- 3 marinēti gurķi
- 3-4 ēdamkarotes majonēzes
- 1 diļļu kātiņš
- saulespuķu eļļa cepšanai
- sāls, pipari pēc garšas
- baltmaizes grauzdiņi pēc vēlēšanās
Pagatavošana:
- Liellopu aknām noņem plēves un asinsvadus, nomazgā, nosusina un sagriež 1 cm biezās šķēlēs.
- Aknas apsāla, sapiparo un cep, nelielā saulespuķu eļļas daudzumā, kamēr gatavas.
- Izceptas aknas liek uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa, atdzesē un sagriež plānos salmiņos.
- Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos.
- Burkānus sarīvē uz rupjās rīves, vai sagriež plānos salmiņos.
- Sakarsētā pannā, uz lēnas uguns apcep sīpolus un burkānus, saulespuķu eļļā, kamēr gatavi.
- Marinētos gurķus sagriež salmiņos.
- Bļodā samaisa aknas, marinētos gurķus, sīpolus un burkānus, pievieno sāli, piparus pēc garšas, pārlej majonēzi.
- Salātus kārtīgi samaisa un liek ledusskapī uz 2-3 stundām.
- Pirms pasniegšanas, salātus rotā ar marinētiem gurķiem, dillēm, ja vēlas, pārkaisa ar grauzdiņiem.
5. Krabju salāti ar gurķiem un tomātiem
Sastāvdaļas:
- 100 g krabju nūjiņu
- 2 olas
- 1 kausētais sieriņš
- 1 neliels svaigs gurķis
- 1 neliels tomāts
- sāls
- malti melnie pipari
- ķiploku pulveris
- majonēze
Pagatavošana:
- Olas izvāra, atdzesē, noņem čaumalu.
- Gurķi nomizo un sagriež gabaliņos.
- Krabju nūjiņas sagriež šķēlītēs.
- Kausēto sieriņu, tomātu sagriež gabaliņos.
- Salātu sastāvdaļas samaisa, uzkaisa sāli, piparus, mazliet ķiploku pulvera, pārlej ar majonēzi.