Piecas gurķu pagatavošanas receptes ziemas krājumiem

Piecas gurķu pagatavošanas receptes ziemas krājumiem Foto: Piecas gurķu pagatavošanas receptes

Mazsālīti gurķi minerālūdenī

Sastāvdaļas:

  • 1 kg nelielu gurķu
  • 1 l gāzēta minerālūdens
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 diļļu saišķītis

Pagatavošana:

  1. Traukā liek pusi nomazgātu diļļu.
  2. Gurķus nomazgā, nogriež galiņus.
  3. Gurķus blīvi kārto traukā, virsū dillēm.
  4. Virsū gurķiem liek atlikušās dilles un sīki sakapātus ķiplokus.
  5. Sāli izšķīdina minerālūdenī.
  6. Minerālūdens-sāls maisījumu pārlej gurķiem(tiem jābūt pilnībā pārklātiem).
  7. Gurķus liek ledusskapī, gatavi ēšanai tie ir pēc 12-14 stundām.


Konservēti gurķi sinepēs

Sastāvdaļas:

  • 4 kg gurķu
  • 1 glāze cukura
  • 1 glāze 9% etiķa vai 2 ēdamkarotes 70% etiķa esences
  • 1 glāze augu eļļas
  • 1 glāze ūdens
  • 1 ķiploka galviņa
  • 1 ēdamkarote maltu melno piparu
  • 2 ēdamkarotes sinepju pulvera
  • 3 ēdamkarotes sāls

Pagatavošana:

  1. Sastāvdaļas paredzētas vairākām puslitra burkām.
  2. Gurķus nomazgā un sagriež gareniski 4 daļās.
  3. Samaisa cukuru, sāli, piparus, sinepju pulveri.
  4. Gurķus liek dziļā traukā, virsū uzber cukura maisījumu.
  5. Pievieno augu eļļu, ūdeni, etiķi - samaisa.
  6. Ķiplokus sasmalcina, pievieno gurķiem, samaisa un atstāj uz 3 stundām.
  7. Pēc noteiktā laika gurķus liek puslitra burkās.
  8. Pārlej ar šķidrumu.
  9. Burkas liek katlā, kas izklāts ar kokvilnas papīra dvieli, sterilizē 15 minūtes, kopš uzvārījies ūdens, aizvāko ar sterilizētiem metāla vāciņiem.
  10. Aizvākotās burkas apgriež otrādi, ietin segā vai dvielī un atdzesē.

Kraukšķīgi skābēti gurķi

Sastāvdaļas:

  • 2 kg svaigu gurķu
  • 1 ķiploku galviņa
  • 1/2 aveņu lapas
  • 1/2 upeņu lapas
  • 10 melno piparu graudiņu
  • 4-6 ķiršu lapas
  • diļļu kāti
  • 1-2 mārrutku lapas
  • 2-3 lauru lapas
  • 100 g sāls uz 3 l burku

Pagatavošana:

  1. Gurķus mērcē aukstā ūdenī 2 stundas.
  2. Kārtīgi nomazgā visas lapas.
  3. Burkas kārtīgi nomazgā, apgriež otrādi, lai liekais ūdens notek un nožūst.
  4. Burkas sterilizēt nav nepieciešams.
  5. Burkās liek visas garšvielas un piedevas.
  6. Virsū blīvi izkārto gurķus.
  7. Ņem aukstu ūdeni, uzlej gurķiem burkās, mazliet patur.
  8. Tad ūdeni nolej citā traukā, pieber sāli un izšķīdina to.
  9. Sālsūdeni pārlej gurķiem.
  10. Burkas liek dziļā katlā un aizvāko ar plastmasas vāciņiem.
  11. Katlu ar burkām noliek siltā vietā uz 3 diennaktīm.
  12. Kad gurķi ir ieskābuši, tos var nest uz pagrabu.
  13. Lai gurķi tiešām sanāktu kraukšķīgi, tiem jābūt tikko novāktiem(pirms 1-2 dienām) un tos jāmērcē 2 stundas.
  14. Gurķiem varat pievienot mazliet sinepju pulvera, arī tad tie būs kraukšķīgi.

Pikantie gurķi ar ķiplokiem

Sastāvdaļas:

  • 4 kg gurķi
  • 1 glāze sāls
  • 1 glāze cukurs
  • 1 glāze eļļa
  • 15 daiviņas ķiploka
  • 2 tējkarotes maltu melno piparu
  • 1 glāze etiķa

Pagatavošana:

  1. Nomazgā gurķus, sagriež šķēlītēs ar visu mizu.
  2. Notīra ķiploka daiviņas un saspiež spiedē.
  3. Nomazgā un sagriež dilles.
  4. Liek lielā traukā un virsū ber sāli, cukuru, ķiplokus, piparus, eļļu un etiķi.
  5. Atstāj ievilkties uz 6 stundām.
  6. Tad liek burkās pasterizē 10 min. un aizvāko.


Ar ķiplokiem, paprikām un dillēm marinēti gurķi

Sastāvdaļas:

  • 4 kg gurķu
  • 2 saišķīši diļļu
  • 2 ķiploka galviņas
  • 300 g zaļās paprikas
  • 250 ml eļļas
  • 150 ml etiķa
  • 180 g cukura
  • 2 ēdamkarotes sāls

Pagatavošana:

  1. Paprikas iztīriet, nomizojiet ķiplokus daiviņas. Sarīvējiet un samaisiet ar cukuru, sāli un etiķi.
  2. Cieši aiztaisiet trauku un atstājiet, lai izstāvas.
  3. Gurķus nomazgājiet, nosusiniet, nogrieziet galiņus. Sagrieziet tos stienīšos, dilles sasmalciniet.
  4. Samaisiet marinādi ar gurķiem, dillēm un eļļu.
  5. Atstājiet uz 4 stundām zem vāka, lai pastāv - ik pēc 30 minūtēm samaisiet, lai augšā esošie gabaliņi nonāktu apakšā.
  6. Lieciet gurķus izkarsētas burkās, piesedziet ar vāciņiem, 10 minūtes pasterizējiet un aizvākojiet. Atdzesējiet, apgrieztas otrādi.

Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes