Ko der zināt par rīsiem

Ko der zināt par rīsiem Foto: Ko der zināt par rīsiem

 

Ko der zināt par rīsiem:

• Rīsi ir trešais visvairāk audzētais kultūraugs pasaulē aiz cukurniedrēm un kukurūzas.
• Pasaulē ir vairāk nekā 40 tūkstošu rīsu šķirņu, un tās pieder graudzāļu dzimtai Oryza sativa.
• Ja vēlies lai rīsi nesaliptu, tie jāskalo vairākas reizes aukstā, tekošā ūdeni, kamēr ūdens kļūst dzidrs. Pēc tam tie jānosusina sietā.
• Izņēmums ir rizotto rīsi - tos pirms gatavošanas nekādā gadījumā neskalo - tie sadrups un izjuks.
• Vārot rīsus, ļoti liela nozīme ir ūdens daudzumam, kurā tos vāra – ieteicamā attiecība vairumā gadījumu ir 1:2 – rīsi : ūdens.
• Pirms vārīšanas rīsus vēlams apliet ar siltu vai karstu ūdeni un viršanas temperatūru sasniegt uz straujas uguns - tālāk tos jāvāra uz mazas liesmas un katlam jāuzliek vāks.
• Visu rīsu veidus, izņemot rizotto, vārot nav jāmaisa.
• Gatavam rīsam iekšpusē jābūt mazliet cietam, līdzīgi kā pastai “Al dante”.
• Vārot rīsus, beigās tiem var pievienot pašizgatavotu maisījumu: nedaudz citronu sulas, šķipsnu cukura, sāls un piciņu sviesta.
• Suši rīsiem, kad tie gatavi, der pievienot mirīnu jeb rīsu etiķi – tas piedos rīsiem ne tikai spīdumu un austrumiem raksturīgo garšu, bet arī aromātu.
• Ja nepieciešami irdeni rīsi, tiem var pievienot sviestu vai pārliet ar nelielu daudzumu eļļas.

Aprakstu iesūtīja: „Rīgas Dzirnavnieks”

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes