Sastāvdaļas
- 5 kg plūmju
- 2 l ūdens
- 100-150 g cukura
Pagatavošana
- Plūmes skābē līdzīgi kā ābolus. Skābēt var visas plūmju šķirnes. Skābē vēl pacietus augļus.
- Plūmes nomazgā un sakārto dezinficētās stikla burkās, cieši sakrata un pārlej ar sagatavotu atdzesētu cukurūdeni.
- Pārlejamo šķidrumu sagatavo šādi.
- Rudzu miltus pārlej ar litru verdoša ūdens, samīca mīklu un tad pakāpeniski atšķaida ar verdošu ūdeni, kurā izšķīdinātas visas garšvielas – sāls, cukurs un sinepju pulveris.
- Svarīgi, lai visi augļi būtu pārklāti ar šķidrumu.
- Virspusē uzliek koka ripu, slogu un novieto 15 grādu temperatūrā 5-6 dienas.
- Tad plūmes pārnes telpā, kur temperatūra apmēram 4 °C.
- Pēc dažām nedēļām plūmes ir jau lietojamas.
- Skābētas plūmes šādā zemā temperatūrā turpina vēl lēni skābt un līdz ar to pieņem patīkamu skābi saldu garšu.
- Cukura vietā var likt medu, ņemot uz 10 litriem ūdens 800 g medus. Tad āboli iegūst medus garšu un smaržu.
Ieskābētām plūmēm jābūt ar skābi saldu garšu. Izmanto kā salātus gaļas ēdieniem.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!