Gaļas produktu zīmols “Rakvere” sadarbībā ar pavāru Ritvaru Tomu Loginu piedāvā izmēģināt četras neierastas, vasarīgas un vienkārši pagatavojamas mērču receptes dažādām gaumēm.
Grilētu zemeņu mērce
Sastāvs:
- 500 g notīrītu zemeņu
- 40 g brūnā cukura
- viena tējkarote svaigi sakapāta estragona
- 30 ml olīveļļas
- sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Ogas uzliek uz mēreni karsta grila, uzliek vāku.
- Pēc aptuveni divām minūtēm ogas noņem no grila un bļodā sastampā kopā ar pārējām sastāvdaļām, kamēr zemenes vēl ir siltas.
- Pasniedz ar grilētiem gaļas ēdieniem.
Dūmota majonēze
Sastāvs:
- 500 ml rapšu vai vīnogu kauliņu eļļas (ar neitrālu garšu)
- sauja siena (ja nav pieejams pašu piemājas pļavās, tad siens ir nopērkams, piemēram, specializētajos zoo veikalos)
- 10 olu dzeltenumi
- sāls, pipari un citronu sula pēc garšas
Pagatavošana:
- Lielā katlā (ieteicams ārpus telpām) ugunsdrošā vietā ieliek sienu un aizdedzina.
- Kamēr tas vēl deg, pārlej pāri eļļu.
- Atstāj uz 20 minūtēm. Pēc tam nokāš caur smalku sietu.
- Olu dzeltenumus blenderē ar rokas blenderi šaurā traukā, līdz masa kļūst gaišāka.
- Turpinot blenderēt, lēnā strūklā pievieno iegūto eļļu.
- Svarīgi, lai eļļa netiktu pievienota pārāk strauji.
- Kad visa eļļa pievienota un majonēze kļuvusi bieza, pievieno sāli, piparus un citronu sulu pēc garšas.
Tomātu-plūškoka ziedu mērce
Sastāvs:
- divi kilogrami tomātu, sagriezti rupjos gabalos
- 300 g smalki sakapātu sīpolu
- sauja svaigu vai kaltētu plūškoka ziedu
- sāls, cukurs, pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Lielu katlu liek uz mēreni karstas plīts. Ielej nedaudz eļļas un ieber sīpolus.
- Pāris minūtes apcep, līdz tie sāk palikt viegli brūni.
- Pievieno tomātus un plūškoka ziedus.
- Vāra aptuveni vienu stundu, ik pa brīdim nosmeļot sakrājušos šķidrumu.
- No masas izņem ziedus un blenderē, pievienojot garšvielas.
Kalē kāpostu mērce
Sastāvs:
- vidēja izmēra bļoda ar kalē kāpostlapām
- 150 g mīkstā kazas siera
- 150 ml olīveļļas
- divas daiviņas svaiga ķiploka
- šķipsna sāls
Pagatavošana:
- Kalē kāpostus liek uz mēreni karsta grila un apgrozot grilē pāris minūtes.
- Šādi gatavojot, tie iegūst pilnīgāku garšu.
- Pēc tam kāpostus sablenderē kopā ar pārējām sastāvdaļām.
Mērces lieliski saderēs kopā ar gaļas ēdieniem. Tāpat tās bagātinās arī grilētas zivs vai dārzeņu garšu.
Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!