1. Pupiņu salāti ar šķiņķi un grauzdiņiem
Sastāvdaļas:
- 1 bundža konservētu pupiņu
- 200 g šķiņķa
- 2 marinēti gurķi
- 3 vārītas olas
- grauzdiņi
- majonēze
- ķiploki pēc garšas
- zaļumi
- sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Pupiņām nolej lieko šķidrumu.
- Šķiņķi sagriež salmiņos.
- Olas sarīvē.
- Marinētos gurķus sagriež gabaliņos.
- Zaļumus un ķiplokus sakapā.
- Visas sastāvdaļas sajauc, pievieno majonēzi, pieber sāli, piparus.
- Grauzdiņus salātiem pievieno pirms pasniegšanas, visu vēlreiz samaisa.
2. Cēzara salāti
Sastāvdaļas:
- tostermaize
- olīveļļa
- 2 vistas filejas
- romiešu salātu lapas
- 1 ķiploka daiviņa
- 3 anšovu filejas
- ķirštomātiņi
- Parmas siers
- 1 olas baltums
- svaiga citrona sula
- 1 tējkarote baltvīna etiķa
- 1/4 tējkarote Dižonas sinepes
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Bļodā sajauc olas baltumus ar citrona sulu, baltvīna etiķi un Dižonas sinepēm.
- Visu samaisi līdz baltai viendabīgai masai.
- Pēc tam lēnām pievieno olīveļļu, līdz masa iegūst biezāku konsistenci.
- Pievieno sāli pēc garšas.
- Vistas fileju apber ar garšvielām, olīveļļu un cep cepeškrāsnī līdz gatavs 180 °C temperatūrā 20 minūtes.
- Tostermaizes šķēles sagriez vidēja izmēra kubiņos, sajauc ar olīveļļu un pārkaisi ar sāli.
- Liek cepties krāsnī 160°C temperatūrā 10 minūtes.
- Salātu lapas saplēs lielos gabalos un ieliec bļodā, pievieno grauzdiņus, ķirštomātiņus un pagatavo mērci.
- Visu samaisi un liec uz šķīvja, virsū liec sagrieztu vistas fileju un pārrīvē pāri Parmas sieru.
3. Karaliskie salāti
Sastāvdaļas:
- 7 krabju nūjiņas
- 1 apelsīns
- 4 olas
- 1 ķiploka daiviņa
- 100 g konservētas kukurūzas
- 100 - 150 g majonēzes
Pagatavošana:
- Smalki sagriež olu, kubiņos sagriež krabju nūjiņas
- Smalki sagriež ķiploka daiviņu.
- Notīrām apelsīnu un sadalām daiviņās, katrai daiviņā noņem miziņu un sagriežam gabaliņos.
- Visus produktus sajaucam kopa un pievienojam majonēzi.
- Salātus kārto salātu traukos.
4. Burkānu salāti ar sieru un ķiplokiem
Sastāvdaļas:
- 1 liels burkāns vai 2 vidēja lieluma burkāni
- 100 g siera
- 1-2 ķiploka daiviņas
- majonēze
- sāls
Pagatavošana:
- Burkānu notīra un sarīvē uz rupjas rīves.
- Sieru sarīvē uz rupjas rīves.
- Ķiplokus sarīvē uz smalkas rīves.
- Pieber sāli, pievieno majonēzi un kārtīgi samaisa.
5. Vistas gaļas salāti ar pupiņām un sieru
Sastāvdaļas:
- 300 g vārītas vistas filejas
- 200 g pupiņu (vārītu vai konservētu)
- 150 g cieta siera
- 400 g konservētas kukurūzas
- 3 - 4 marinēti gurķi
- 3 šķēlītes rupjmaizes
- 1 daiviņa ķiploka
- majonēze
- sāls
- buntīte pētersīļu
Pagatavošana:
- Ķiploku saspiež ar ķiploku spiedi.
- Rupjmaizes šķēles ierīvē ar sāli un ķiploku, sagriež kubiņos un izkaltē uz pannas bez taukvielām.
- Vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos.
- Marinētus gurķus sagriež kubiņos. No kukurūzas nolej lieko šķidrumu.
- Sieru sagriež salmiņos.
- Pētersīļus nomazgā, nosusina, nogriež garos kātus, smalki sakapā.
- Salātu traukā sajauc vistas fileju, pupiņas, sieru, kukurūzu, marinētus gurķus, pētersīļus un ķiploku grauzdiņus no rupjmaizes.
- Pievieno majonēzi un vēlreiz visu sajauc.
- Šie ir salāti no vienkāršām sastāvdaļām, bet ļoti garšīgi, sātīgi un pietiekami pikanti.
6. Kārtainie dārzeņu salāti franču gaumē
Sastāvdaļas:
- 2 āboli
- 4 vārītas olas
- 2 burkāni
- majonēze
- zaļumi
- siers
Pagatavošana:
- Visas salātu sastāvdaļas, izņemot majonēzi, sarīvē.
- Salātus kārto lielā traukā kārtās:
- 1 kārta - 1 sarīvēts ābols, uzklāj majonēzi.
- 2 kārta - 2 sarīvētas olas, uzklāj majonēzi.
- 3 kārta - 1 sarīvēts burkāns, uzklāj majonēzi.
- 4 kārta - puse sarīvēta siera.
- Tad atkal liek kārtās vēlreiz atlikušās sastāvdaļas.
- Ja vēlas, salātus pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.
- Pirms pasniegšanas salātus nedaudz patur ledusskapī.
7. Kārtainie salāti „Baltā nakts”
Sastāvdaļas:
- 200 g marinētu sēņu
- 2 vidēja lieluma sīpoli
- 2 vidēja lieluma kartupeļi vārīti savā mizā
- 1 vārīts burkāns
- 300 g g vārīta mēles gaļa
- 250 g cietā siera
- majonēze
- zaļumi
- sāls pēc garšas
Pagatavošana:
- Sēnes smalki sagriezt un ielikt salātu traukā.
- Sīpolus sagriezt un apcept augu eļļā, atdzesējiet un lieciet uz sēnēm.
- Pievienot majonēzi.
- Kartupeļus nomizot un sarīvēt uz rupjās rīves, ielikt salātu traukā virsū sēnēm un pa virsu atkal majonēzes kārtu.
- Burkānu sarīvēt uz rupjās rīves un atkal liekam kārtu.
- Gaļu sagriezt sīkos gabaliņos un likt virsū burkānu kārtai, noklājam ar majonēzes kārtu.
- Pa virsu liekam sarīvētu uz rupjas rīves sieru.
- Sāli pievienojiet pēc garšas katrā kārtā.
- Rotājam ar zaļumiem.
8. Salāti „Karaliskie”
Sastāvdaļas:
- 7 krabju nūjiņas
- 1 apelsīns
- 4 olas
- 1 ķiploka daiviņa
- 100 g konservētas kukurūzas
- 100 - 150 g majonēzes
Pagatavošana:
- Smalki sagriež olu, kubiņos sagriež krabju nūjiņas
- Smalki sagriež ķiploka daiviņu.
- Notīrām apelsīnu un sadalām daiviņās, katrai daiviņā noņem miziņu un sagriežam gabaliņos.
- Visus produktus sajaucam kopa un pievienojam majonēzi.
- Salātus kārto salātu traukos.
9. Gurķu salāti ziemai, bez sterilizēšanas
Sastāvdaļas:
- 3 kg svaigu gurķu
- 100 g ķiploku
- 30 g pētersīļu
- 200 g cukura
- 3-4 ēdamkarotes sāls
- 150 ml etiķa
- augu eļļa, sīpoli pēc garšas
Pagatavošana:
- Gurķus sagriež plānās šķēlītēs, pētersīļus sakapā, ķiplokus saspiež ķiploku spiedē.
- Visu samaisa, pievieno cukuru, sāli, etiķi, vēlreiz samaisa.
- Atstāj gurķus uz 12 stundām.
- Gurķus liek tīrās, izkarsētās burkās (tās nomazgā un izskalo ar verdošu ūdeni).
- Gurķus liek burkās, kopā ar visu sulu un katrā burkā liek 2-3 ēdamkarotes augu eļļas.
- Burkas aizvāko, var uzglabāt ledusskapī.
10. Vistas filejas salāti „Pasaka” ar sieru
Sastāvdaļas:
- 1/2 vārītas vistas filejas
- 200 g šampinjonu
- 2 vārītas olas
- 100 g valriekstu
- 1/3 sīpola
- 10 g pētersīļu
- 5 ēdamkarotes skāba krējuma vai majonēzes
- eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Šampinjonus notīra, nomazgā, sagriež un uz pannas apcep eļļā, līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu.
- Pieber sāli un atdzesē. Vistas fileju sagriež salmiņos, sīpolu smalki sagriež, pētersīļu zaļumus sakapā, olas sarīvē uz rupjas rīves, un valriekstus sasmalcina blenderī.
- Salātu traukā kā pirmo kārtu liek vistas fileju, to pārlej ar krējumu vai majonēzi.
- Tad liek sīpolus un pētersīļu zaļumus, un apceptās sēnes. Pārlej krējumu vai majonēzi.
- Liek olu kārtu, pārlej ar krējumu vai majonēzi un pārkaisa valriekstus.
- Pārkaisa ar rīvētu sieru.
Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!