3 lietas, ko tu nezināji par kokosriekstu pienu

3 lietas, ko tu nezināji par kokosriekstu pienu Foto: 3 lietas, ko tu nezināji par kokosriekstu pienu

 

Starp vienu vai otru veikalos nopērkamo kokosriekstu pienu ir liela atšķirība. Kokosriekstu piens ir izgatavots no svaigi novāktiem kokosriekstiem, un ar augstu kvalitāti – bagātīgu, nedaudz saldu garšu izceļas, piemēram, Šrilankā, Taizemē, Malaizijā audzētie kokosrieksti. Jāpievērš uzmanība kokosriekstu piena tauku saturam, kas būtu optimāls no 14% līdz 18%. Kokosriekstu krēma optimālais tauku saturs ir 20%. Kokosriekstu koks jeb palma ražu sāk dot pēc trīs gadiem, bet pilnu ražas potenciālu sasniedz 10 gados. Interesanti, ka būtībā kokosriekstu palmās izaug kauleņi, nevis rieksti.

Gatavo tikai no kokosrieksta sastāvdaļām

Izplatīts uzskats ir, ka kokosriekstu piens ir dzidrais šķidrums, kas atrodams kokosriekstu iekšpusē. Bet tā nav. Kokosriekstu pienu gatavo no nobriedušiem kokosriekstiem, izspiežot balto kokosriekstu mīkstumu, lai iegūtu smalku, aromātisku šķidrumu, ko sauc par kokosriekstu ekstraktu. Pēc tam kokosriekstu ekstraktu sajauc ar kokosriekstos esošo ūdeni, lai iegūtu precīzi pareizo tekstūru un tauku saturu. 

Aizstāj pienu un krējumu

Kokosriekstu piens ir Āzijas virtuves būtiska pamatsastāvdaļa, bet Latvijā kokosriekstu pienu un kokosriekstu krēmu labi var izmantot piena un krējuma vietā gan ēdiena gatavošanā, gan cepšanā gan desertos. Kokosriekstu pienu un krēmu īpaši novērtē cilvēki, kuri nepanes laktozi, vegāni.

Vai esat atvēris kokosriekstu piena paku, kurai augšā ir biezs krēmveida slānis un apakšā šķidrums? Tur nav nekā dīvaina. Tauki un šķidrums kokosriekstu pienā dabiski atdalās, ja tos uzglabā ledusskapī. Pēc izņemšanas no ledusskapja vienkārši noskalojiet iepakojumu siltā ūdenī un pēc tam sakratiet, lai kokosriekstu piens atkal būtu vienmērīgs. Bet atcerieties, ka kokosriekstu pienu vienmēr vajadzētu turēt istabas temperatūrā. Tad tekstūra saglabājas vienmērīga. Karstos ēdienos kokosriekstu piens gandrīz vienmēr ir noslāņojies – tieši tā tam vajadzētu būt Āzijas ēdiena gatavošanas procesā!

 

Santa Maria ietilpst Paulig Grupā, un tās ražošanas vienības atrodas Somijā, Zviedrijā, Beļģijā, Lielbritānijā un Igaunijā. Paulig Grupas galvenais birojs atrodas Helsinkos, Somijā. Paulig Grupa ir 1876. gadā nodibināts starptautisks pārtikas rūpniecības koncerns, kas ir pazīstams ar Paulig grupas zīmoliem Paulig, Santa Maria, Risenta un Gold & Green un piedāvā dažādus pasaulē pazīstamus etnisko ēdienu konceptus, garšvielas un dabīgus, veselīgus pārtikas produktus, kā arī kafiju un kafijas dzērienus. Uzņēmums novērtē bezkompromisu kvalitāti, ilgtspējīgu darbību un ilgstošu koncentrēšanos uz rezultātiem. Paulig Grupā 13 valstīs strādā 2000 darbinieku.

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes