Sastāvdaļas
Sastāvdaļas pirmajam variantam.
- 12 g svaigi maltas kafijas
- 30 ml auksta ūdens
Sastāvdaļas otrajam variantam.
- 12 g svaigi maltas kafijas
- 150 ml verdoša ūdens
Pagatavošana
Pirmā varianta gatavošana.
- Mazā katliņā (turku kafijas kanniņā vai ķipītī) lej 30 ml auksta ūdens, ieber 2 ēdamkarotes svaigi maltas kafijas, liek uz lēnas uguns.
- Kamēr kafija vārās, maisīt nevajag, biezumi nosēdīsies un tad, lēni, lēni parādīsies putas. Kafija vārās 10 minūtes.
- Kafijas tasi aplej ar verdošu ūdeni.
- Kafijas putas uzmanīgi ar tējkaroti noņem, un liek kafijas tasītē.
- Tikko kafija sāk vārīties, noņem no uguns, un lēni lej tasītē.
- Kafiju lej lēni, tā, lai putas paceltos virspusē.
- Kafiju pasniedz ar glāzi auksta ūdens. Glāzi ūdens izdzer pirms kafijas dzeršanas, vai lej tasītē, atšķaidot stipro dzērienu.
- Šādā veidā pagatavotu kafiju dzer tāpat, bez uzkodām.
Otra varianta gatavošana.
- Kafiju ieber mazā katliņā (turku kafijas kanniņā vai ķipītī), uzlej verdošu ūdeni.
- Katliņu liek uz lielas uguns, vāra 1-2 minūtes.
- Gatavojot kafiju šādā veidā, jāstāv pie uguns, jo tikko parādās putas, katliņu noņem no uguns, pagaida, kamēr putas nosēžas.
- Kad putas nosēdušās, katliņu atkal liek uz uguns, gaida, kad atkal parādās putas.
- Tikko putas parādās, katliņu atkal noņem no uguns, gaida, kad putas nosēdīsies.
- Kad putas nosēdušās, katliņu pēdējo reizi liek uz uguns.
- Tikko parādās putas, kafiju lej tasītēs.
- Šādā veidā gatavojot kafiju, nedrīkst to uzvārīt, ja temperatūra pārsniedz 100 grādus, kafijas pupiņas zaudē ēteriskās eļļas un kafija kļūst absolūti nebaudāma.
- Kafijas pagatavošanai izmanto tikai svaigi maltu kafiju.
- Šādi pagatavotu kafiju pasniedz ar pienu, saldo krējumu vai stipru alkoholu (konjaku, rumu, liķieri).
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!