1. Siļķe kažokā - klasiskais variants
- 300 g siļķes filejas
- 300 g kartupeļu
- 300 g burkānu
- 300 g biešu
- 300 g ābolu
- 150 g sīpolu
- majonēze
- Kartupeļus un burkānus vāra ar visu mizu, kamēr gatavi.
- Bietes vāra ar visu mizu, kamēr gatavas.
- Vārītos dārzeņus atdzesē, nomizo.
- Sīpolus sīki sakapā.
- Siļķes fileju sagriež mazos gabaliņos.
- Bietes sarīvē uz smalkās rīves.
- Burkānus sarīvē uz smalkās rīves.
- Kartupeļus sarīvē uz smalkās rīves.
- Ābolus nomizo, izņem serdes un sarīvē uz vidējās rīves.
- Lielā, lēzenā salātu traukā liek kartupeļus, izlīdzina, uzklāj majonēzi.
- Kartupeļiem liek virsū siļķi, uzklāj majonēzi.
- Siļķei virsū liek sīpolus.
- Sīpoliem virsū liek burkānus, uzklāj majonēzi.
- Burkāniem virsū liek ābolus, uzklāj majonēzi.
- Virsējā kārtā liek bietes, izlīdzina.
- Rotā ar majonēzi.
2. Siļķe kažokā - rulete
- siļķe
- biete
- burkāni
- sīpoli
- kartupeļi
- majonēze
- Uz dēlīša vai paplātes izklāj pārtikas plēvi, uz tās liek rīvētu, vārītu bieti - izveido kvadrātu, uzklāj majonēzi.
- Virsū bietei liek vārītus, rīvētus burkānus, uzklāj majonēzi.
- Virsū burkāniem liek vārītus, rīvētus kartupeļus, uzklāj majonēzi.
- Virsū kartupeļiem liek siļķes filejas gabaliņus un sakapātus sīpolus - desiņas veidā.
- Salātus satin ruletē, ar pārtikas plēvi piespiežot.
- Salātu ruleti liek ledusskapī uz 2 stundām.
- Salātus izņem no ledusskapja, pārtikas plēvi noņem, ruleti sagriež gabalos.
3. Siļķe kažokā - jaunākā versija
- 2 bietes
- 1 burkāns
- 3 kartupeļi
- 2 olas
- 1 sīpols
- 1 siļķe
- 1-2 āboli (vislabāk Antonovkas šķirnes)
- 2 ēdamkarotes kaperu
- pētersīļi
- majonēze
- 2 ēdamkarotes graudaino sinepju
- augu eļļa
- Vārītus kartupeļus rupji sarīvē, pusi liek lēzenā traukā.
- Siļķi notīra, izņem asakas, sagriež sīkos gabaliņos, liek virsū kartupeļiem.
- Sīpolu sīki sakapā, samaisa ar kaperiem un liek virsū kartupeļiem, uzklāj majonēzi, kas sajaukta ar sinepēm.
- Virsū sīpoliem liek vārītu, rīvētu burkānu, pusi vārītu, rīvētu biešu, sakapātas vārītas olas, atlikušos kartupeļus, uzklāj majonēzes-sinepju maisījumu.
- Virsū kartupeļiem liek rīvētus ābolus un atlikušās bietes.
- Rotā ar majonēzes - sinepju maisījumu.
4. Siļķe kažokā ar želatīnu
- 3-4 kartupeļi
- 2 burkāni
- 2 vidēja lieluma bietes
- 1 sīpols
- 4 siļķu filejas
- 1 ola
- 200 g majonēzes
- 1 paciņa želatīna
- 1/2 glāzes ūdens
- Izvāra olu, kartupeļus, burkānus un bietes.
- Dārzeņus nomizo un sagriež sīkos gabaliņos.
- Olai noņem čaumalu un sarīvē.
- Sīpolu sīki sakapā un uzlej verdošu ūdeni, patur 1 minūti.
- Ūdeni nolej, sīpolu noskalo aukstā ūdenī, nosusina ar papīra dvieli.
- Siļķu filejas sagriež mazos gabaliņos un sajauc ar sīpolu.
- Mazā katliņā lej ūdeni, pievieno želatīnu, atstāj 1 minūti uzbriest.
- Uzsilda ūdeni, maisa, kamēr želatīns izšķīst, atdzesē un samaisa ar majonēzi, pievieno garšvielas pēc izvēles - sāls, pipari, cukurs, etiķis, dilles.
- Kartupeļus, burkānus, bietes, siļķi ar sīpoliem, katru atsevišķi samaisa ar majonēzi, mazliet majonēzes atstāj rotāšanai.
- Salātus liek kārtām salātu traukā.
- Pirms kārtu likšanas, traukā var ieklāt pārtikas plēvi, lai salatus varētu apgriezt otrādi uz šķīvja, želatīns "sastiprinās" kārtas, tās neizjuks.
- Salātu kārtas vislabāk likt šādā secībā - kartupeļi, bietes, siļķe ar sīpoliem, burkāni, kartupeļi.
- Atlikušo majonēzi liek konditorejas maisiņā un izrotā salātus.
- Pārkaisa salātus ar rīvētu olu un zaļumiem.
- Salātus liek ledusskapī, lai sastingst.
5. Siļķe biezā kažokā
- 1 siļķe
- 4 burkāni
- 1 glāze konservētas kukurūzas
- 5 kartupeļi
- 3 āboli
- 1 sīpols
- 2 olas
- majonēze
Rotāšanai:
- 2 olbaltumi
- burkāni
- pētersīļi
- Kartupeļus un burkānus nomazgā, vāra ar visu mizu, kamēr gatavi.
- Ūdeni nolej, dārzeņus atdzesē un nomizo, sarīvē atsevišķās bļodās.
- Daļu burkānu noliek malā, rotāšanai.
- Olas izvāra, noņem čaumalas, atdala olbaltumus no dzeltenumiem, sarīvē atsevišķās bļodās.
- Siļķi notīra, izņem asakas, fileju sagriež mazos gabaliņos.
- Kukurūzai notecina šķidrumu, mazliet atstāj rotāšanai.
- Sīpolu nomizo, noskalo aukstā ūdenī, sagriež sīkos gabaliņos.
- Ābolus nomizo, izņem serdes, sarīvē.
- Salātus liek kārtās, pa vidu uzklājot majonēzi - sīpols, siļķe, kukurūza, kartupeļi, burkāni, āboli, olbaltumi, olu dzeltenumi.
- Rotā ar rīvētiem burkāniem, kukurūzu, pētersīļiem, olbaltumiem.