Sastāvdaļas
- krējums
- piens
- olās
- cukurs
- vaniļa
Pagatavošana
- Ja mājās nav saldējuma mašīnas, tad var izmantot skārda vai cinka kārbu vai alumīnija piena kannu ar cietu vāku un kloķi.
- Vēl nepieciešams tik liels spainis, lai, ieliekot tajā kanniņu visapkārt paliktu telpa 4 pirkstu platumā, kur ielikt ledu.
- Kārbu sākuma groza lēni, vēlāk - cik vien ātri iespējams, jo ātrāk, jo labāk - masa ātrāk sasalst.
- Lai sasalšanu paātrinātu, ledum var piebērt sāli, ņemot uz vienu spaini ledus vai sniega vienu kilogramu sāls.
- Arī ledusskapī var sasaldēt saldējumu.
- Ja sniegā vai ledū ielikto kārbu nav iespējams grozīt, saldējums ilgi nesasals, arī konsistenci tas var nelabvēlīgi iespaidot (īpaši augļu un ogu saldējumiem). Krējuma saldējumi sasalst lēni, toties lēni kūst.
- Jo vairāk saldējumā taukvielu, jo ledus kristāliņi izveidosies mazāki, tātad konsistence būs vienmērīgāka.
- Arī cukura daudzums iespaido saldējuma konsistenci. Uz vienu kilogramu svaiga krējuma vēlams ņemt 250-300 g cukura.
- Ja cukuru ņems vairāk, saldējums slikti sasals, ja mazāk, - tas sasals ledus kristāliņos.
- Lai iegūtu saldējumu ar vienmērīgu konsistenci, masai pievieno izkausētu želatīnu.
- Krējuma saldējum pagatavo no svaiga krējuma, piena, olām, cukura, vaniļas un dažādām piedevām (rozīnēm, riekstiem, kakao, šokolādes u.c.).
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!