Sastāvdaļas
- 1 kapostgalviņa
- 500-600 g dārzeņu pildījuma
- 400 g tomātu biezeņa
Pagatavošana
- Izvēlas baltas, cietas kāpostu galvas, notīra ārējās zaļās lapas, veselu galvu liek verdošā sālsūdenī (uz litru ūdens 2 tējkarotes sāls).
- Pa vārīšanas laiku, kad pirmās ārējās lapas kļūst elastīgas un nedaudz caurspīdīgas, tās ar nazi nodala no galviņas un izņem no katla.
- Tā apvāra un nodala visu kāpostu galvu.
- Jāievēro, ka visas lapas jānodala, kamēr tās ir elastīgas un caurspīdīgas, bet nav vēl mīkstas.
- Tālāk katrā kāpostu lapā liek ēdamkaroti dārzeņu pildījuma un lapu saloka kā aploksni (līdzīgi kāpostu tīteņiem).
Dārzeņu maisījuma sagatavošana kāpostu pildīšanai: - Burkānus, pētersīļus un seleriju saknes rūpīgi nomazgā, notīra un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves skaidiņās.
- Sīpolus notīra un sagriež salmiņos.
- Katru dārzeni atsevišķi apcep uz pannas mazā augu eļļas daudzumā (lai nepiedeg) dzeltenu.
- Dārzeņus cep atsevišķi tāpēc, ka katram dārzenim ir dažāds cepšanas laiks.
- Sīpolus apcep caurspīdīgus.
- Zaļumus – dilles, selerijas un pētersīļu lapas nomazgā, uz sietiņa notecina lieko ūdeni un sīki sagriež.
- Atdzesētus viegli apceptus dārzeņus samaisa ar garšvielām.
- Garšvielas var likt, vadoties pēc garšas un gaumes.
- Izkarsētā burkā ielej tomātu biezeni (2-3 ēdamkarotes), iepilda kāpostu tīteņus, tad pārlej vēl ar tomātu biezeni, uzliek novārītu metāla vāciņu, pievalcē un sterilizē 100 grādu temperatūrā: 0,5 litru burkas – 70 minūtes, litra burkas – 90 minūtes.
- No katla izņemtās burkas aizvalcē, apgāž, patur pusstundu, tad burkām ļauj atdzist brīvā gaisā.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!