Piecas salātu receptes svētku galdam

Piecas salātu receptes svētku galdam Foto: Piecas salātu receptes svētku galdam

1. Siera un doktora desas salāti

Sastāvdaļas:

  • 200 g siera
  • 200 g doktora desas
  • 100 g lapu salātu
  • 1 - 2 svaigi vai konservēti gurķi
  • 2 tomāti
  • 1 glāze skābā krējuma, augu eļļas vai kefīra mērces

Pagatavošana:

  1. Sieru sagriež salmiņos, desu sīkos gabaliņos.
  2. Lapu salātus sasmalcina, 4 - 5 salātu lapas atstāj veselas.
  3. Gurķus un tomātus sagriež daiviņās.
  4. Produktus saliek kārtām ar salātu lapām izklāta traukā.
  5. Mērci pasniedz atsevišķā mērces traukā vai arī pārlej salātiem.

2. Desas salāti

Sastāvdaļas:

  • 200 g desas
  • 200 g konservētu zaļo tomātu
  • 200 g vārītu burkānu
  • 200 g vārītu kartupeļu
  • 1 glāze majonēzes
  • 1 ēdamkarote biešu sulas
  • sāls
  • etiķis
  • cukurs
  • pipari
  • zaļumi

Pagatavošana:

  1. Tomātus pārgriež uz pusēm, liek šķīvī ar griezumu uz leju, lai notecētu sula.
  2. Desu, burkānus, kartupeļus un sagatavotos tomātus sagriež kubiņos, pārlej ar biešu sulu.
  3. Pievieno majonēzi, kas samaisīta ar sāli, cukuru, etiķi un pipariem.
  4. Rota ar zaļumiem.

3. Mēles salāti ar sēnēm

Sastāvdaļas:

  • 250 g vārītas mēles
  • 150 g vārītas vistas filejas
  • 200 g marinētu sēņu
  • 100 g vārītas selerijas
  • 3/4 glāzes majonēzes
  • 1/2 glāzes krējuma
  • sāls
  • pipari
  • citrona sula

Pagatavošana:

  1. Vārītu mēli, vistas fileju, seleriju un sēnes sagriež strēmelēs.
  2. Majonēzi samaisa ar krējumu, pievieno citrona sulu, sāli un piparus, pārlej ar to salātus un izcilā.

4. Liellopu aknu salāti

Sastāvdaļas:

  • 500 g liellopu aknu
  • 3 lieli burkāni
  • 2 lieli sīpoli
  • 3 marinēti gurķi
  • 3-4 ēdamkarotes majonēzes
  • 1 diļļu kātiņš
  • saulespuķu eļļa cepšanai
  • sāls, pipari pēc garšas
  • baltmaizes grauzdiņi pēc vēlēšanās

Pagatavošana:

  1. Liellopu aknām noņem plēves un asinsvadus, nomazgā, nosusina un sagriež 1 cm biezās šķēlēs.
  2. Aknas apsāla, sapiparo un cep, nelielā saulespuķu eļļas daudzumā, kamēr gatavas.
  3. Izceptas aknas liek uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa, atdzesē un sagriež plānos salmiņos.
  4. Sīpolus sagriež plānos pusgredzenos.
  5. Burkānus sarīvē uz rupjās rīves, vai sagriež plānos salmiņos.
  6. Sakarsētā pannā, uz lēnas uguns apcep sīpolus un burkānus, saulespuķu eļļā, kamēr gatavi.
  7. Marinētos gurķus sagriež salmiņos.
  8. Bļodā samaisa aknas, marinētos gurķus, sīpolus un burkānus, pievieno sāli, piparus pēc garšas, pārlej majonēzi.
  9. Salātus kārtīgi samaisa un liek ledusskapī uz 2-3 stundām.
  10. Pirms pasniegšanas, salātus rotā ar marinētiem gurķiem, dillēm, ja vēlas, pārkaisa ar grauzdiņiem.

5. Krabju salāti ar gurķiem un tomātiem

Sastāvdaļas:

  • 100 g krabju nūjiņu
  • 2 olas
  • 1 kausētais sieriņš
  • 1 neliels svaigs gurķis
  • 1 neliels tomāts
  • sāls
  • malti melnie pipari
  • ķiploku pulveris
  • majonēze

Pagatavošana:

  1. Olas izvāra, atdzesē, noņem čaumalu.
  2. Gurķi nomizo un sagriež gabaliņos.
  3. Krabju nūjiņas sagriež šķēlītēs.
  4. Kausēto sieriņu, tomātu sagriež gabaliņos.
  5. Salātu sastāvdaļas samaisa, uzkaisa sāli, piparus, mazliet ķiploku pulvera, pārlej ar majonēzi.
... reizes
    



Šodien skatītākās receptes