Mazsālīti gurķi minerālūdenī
Sastāvdaļas:
- 1 kg nelielu gurķu
- 1 l gāzēta minerālūdens
- 2 ēdamkarotes sāls
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 diļļu saišķītis
Pagatavošana:
- Traukā liek pusi nomazgātu diļļu.
- Gurķus nomazgā, nogriež galiņus.
- Gurķus blīvi kārto traukā, virsū dillēm.
- Virsū gurķiem liek atlikušās dilles un sīki sakapātus ķiplokus.
- Sāli izšķīdina minerālūdenī.
- Minerālūdens-sāls maisījumu pārlej gurķiem(tiem jābūt pilnībā pārklātiem).
- Gurķus liek ledusskapī, gatavi ēšanai tie ir pēc 12-14 stundām.
Konservēti gurķi sinepēs
Sastāvdaļas:
- 4 kg gurķu
- 1 glāze cukura
- 1 glāze 9% etiķa vai 2 ēdamkarotes 70% etiķa esences
- 1 glāze augu eļļas
- 1 glāze ūdens
- 1 ķiploka galviņa
- 1 ēdamkarote maltu melno piparu
- 2 ēdamkarotes sinepju pulvera
- 3 ēdamkarotes sāls
Pagatavošana:
- Sastāvdaļas paredzētas vairākām puslitra burkām.
- Gurķus nomazgā un sagriež gareniski 4 daļās.
- Samaisa cukuru, sāli, piparus, sinepju pulveri.
- Gurķus liek dziļā traukā, virsū uzber cukura maisījumu.
- Pievieno augu eļļu, ūdeni, etiķi - samaisa.
- Ķiplokus sasmalcina, pievieno gurķiem, samaisa un atstāj uz 3 stundām.
- Pēc noteiktā laika gurķus liek puslitra burkās.
- Pārlej ar šķidrumu.
- Burkas liek katlā, kas izklāts ar kokvilnas papīra dvieli, sterilizē 15 minūtes, kopš uzvārījies ūdens, aizvāko ar sterilizētiem metāla vāciņiem.
- Aizvākotās burkas apgriež otrādi, ietin segā vai dvielī un atdzesē.
Kraukšķīgi skābēti gurķi
Sastāvdaļas:
- 2 kg svaigu gurķu
- 1 ķiploku galviņa
- 1/2 aveņu lapas
- 1/2 upeņu lapas
- 10 melno piparu graudiņu
- 4-6 ķiršu lapas
- diļļu kāti
- 1-2 mārrutku lapas
- 2-3 lauru lapas
- 100 g sāls uz 3 l burku
Pagatavošana:
- Gurķus mērcē aukstā ūdenī 2 stundas.
- Kārtīgi nomazgā visas lapas.
- Burkas kārtīgi nomazgā, apgriež otrādi, lai liekais ūdens notek un nožūst.
- Burkas sterilizēt nav nepieciešams.
- Burkās liek visas garšvielas un piedevas.
- Virsū blīvi izkārto gurķus.
- Ņem aukstu ūdeni, uzlej gurķiem burkās, mazliet patur.
- Tad ūdeni nolej citā traukā, pieber sāli un izšķīdina to.
- Sālsūdeni pārlej gurķiem.
- Burkas liek dziļā katlā un aizvāko ar plastmasas vāciņiem.
- Katlu ar burkām noliek siltā vietā uz 3 diennaktīm.
- Kad gurķi ir ieskābuši, tos var nest uz pagrabu.
- Lai gurķi tiešām sanāktu kraukšķīgi, tiem jābūt tikko novāktiem(pirms 1-2 dienām) un tos jāmērcē 2 stundas.
- Gurķiem varat pievienot mazliet sinepju pulvera, arī tad tie būs kraukšķīgi.
Pikantie gurķi ar ķiplokiem
Sastāvdaļas:
- 4 kg gurķi
- 1 glāze sāls
- 1 glāze cukurs
- 1 glāze eļļa
- 15 daiviņas ķiploka
- 2 tējkarotes maltu melno piparu
- 1 glāze etiķa
Pagatavošana:
- Nomazgā gurķus, sagriež šķēlītēs ar visu mizu.
- Notīra ķiploka daiviņas un saspiež spiedē.
- Nomazgā un sagriež dilles.
- Liek lielā traukā un virsū ber sāli, cukuru, ķiplokus, piparus, eļļu un etiķi.
- Atstāj ievilkties uz 6 stundām.
- Tad liek burkās pasterizē 10 min. un aizvāko.
Ar ķiplokiem, paprikām un dillēm marinēti gurķi
Sastāvdaļas:
- 4 kg gurķu
- 2 saišķīši diļļu
- 2 ķiploka galviņas
- 300 g zaļās paprikas
- 250 ml eļļas
- 150 ml etiķa
- 180 g cukura
- 2 ēdamkarotes sāls
Pagatavošana:
- Paprikas iztīriet, nomizojiet ķiplokus daiviņas. Sarīvējiet un samaisiet ar cukuru, sāli un etiķi.
- Cieši aiztaisiet trauku un atstājiet, lai izstāvas.
- Gurķus nomazgājiet, nosusiniet, nogrieziet galiņus. Sagrieziet tos stienīšos, dilles sasmalciniet.
- Samaisiet marinādi ar gurķiem, dillēm un eļļu.
- Atstājiet uz 4 stundām zem vāka, lai pastāv - ik pēc 30 minūtēm samaisiet, lai augšā esošie gabaliņi nonāktu apakšā.
- Lieciet gurķus izkarsētas burkās, piesedziet ar vāciņiem, 10 minūtes pasterizējiet un aizvākojiet. Atdzesējiet, apgrieztas otrādi.
Patīk receptes? Iesaki draugiem. Paldies!