NOO Cepeškungs: Sasniegts produkcijas ražošanai nepieciešamās cūkgaļas iepirkuma cenas rekords

NOO Cepeškungs: Sasniegts produkcijas ražošanai  nepieciešamās cūkgaļas iepirkuma cenas rekords Foto: NOO Cepeškungs

Cūkgaļas iepirkuma cena ir sasniegusi augstāko līmeni pēdējo 20 gadu laikā, taču pagaidām atsevišķiem gaļas produktiem mazumtirdzniecībā tā palielinājusies tikai par 10-15% vai nemaz vēl neatspoguļojas veikalu plauktos, norāda NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs. Izmaksu pieaugums dažādās nozarēs ietekmē gan izejvielu pieejamību gaļas produkcijas ražošanai, gan galaprodukta cenu – kopējās inflācijas dēļ gaļas produktu tirdzniecībā pašreiz vērojams izteikts pieprasījums akcijas precēm, secinājis ražotājs.

Gaļas produkcijas ražošanai nepieciešamās cūkgaļas iepirkuma cena tirgū balstīta uz Vācijas indeksu. Šobrīd tas ir 2,28 eiro par kilogramu cūkas liemeņa, kas ir šīs tūkstošgades rekords. Indekss tiek koriģēts katru trešdienu, diemžēl nekas neliecina, ka cūkgaļas iepirkuma cenas pieaugums palēnināsies,” situāciju gaļas tirgū vērtē NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Pašreizējo situāciju cūkgaļas iepirkuma cenas jautājumā nosaka daudzi faktori, bet galvenais ir cūkgaļas piedāvājuma samazināšanās, ko savukārt izraisa augstās energoresursu cenas. “Daudzas lopkopības saimniecības gan Latvijā, gan visā Eiropā ir slēgušas vai samazinājušas ražošanu.. Cenu kāpums ir bijis ārkārtīgi straujš, un augstais cenu līmenis diemžēl tiek prognozēts vēl ilgi. Grūti ir arī ražošanas uzņēmumiem, jo ​​izejvielu cena īsā laikā pieaugusi par gandrīz 60%, bet gatavās produkcijas cena tikai par 10–15%. Vienlaikus ir samazinājusies patērētāju pirktspēja, tāpēc, lai saglabātu pārdošanas apjomu, nepieciešams īstenot cenu akcijas, kas savukārt negatīvi ietekmē dažus ražotājus,” pārliecinājies Juris Grīnbergs.

Cūkgaļa Baltijā un Latvijā ir patērētāju iecienītākā gaļa, taču cenu kāpums diemžēl atsevišķu ražotāju sortimentā neizbēgami izraisa zemas kvalitātes izejvielu plašu izmantošanu. “Cilvēki bieži izvēlas pēc cenas, un cenu spiediena dēļ diemžēl priekšroka tiek dota pārtikas produktiem, kas nāk no tālienes vai vienkārši ir zemākas kvalitātes. Valstiskā līmenī ir svarīgi, lai neviens patērētājs vai ražotājs nepiekāptos produktu kvalitātei un kvalitatīvam uzturam! Pārtikas produktu cenu pieaugums noteikti vēl nav sasniedzis maksimumu. Daļa kvalitatīvās gaļas produkcijas uzticamākie pircēji pagaidām seko akciju piedāvājumiem, tomēr reālo ražošanas un pārdošanas izmaksu dēļ to kļūst aizvien mazāk,” tā NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Cerams, ka vairums sabiedrības, domājot par sabalansētu uzturu un veselību, lai arī mazāk, tomēr arī turpmāk izvēlēsies augstākas kvalitātes gaļas produktus, pauž Juris Grīnbergs, atgādinot, ka gaļas produkcijas aprakstā ir redzama sastāvdaļu secība – attiecīgi pirmie minēta tā produkta sastāvdaļa, kas, piemēram, desā vai cīsiņos ir visvairāk. Pircējam noteikti vērts izlasīt produkta dominējošās sastāvdaļas, un kvalitatīvākajos gaļas produktos kā pirmā ir minēta gaļa – procentuāli, jo tās vairāk, jo produkts garšīgāks un veselīgāks. Laikā, kad pārtikai atvēlētais budžets tiek īpaši plānots, vēl svarīgāk pievērst uzmanību produktu sastāvam, kas ļauj novērtēt produkta kvalitāti, pārliecināts Juris Grīnbergs.

Latvijas pārtikas tirgū diemžēl aizvien ir salīdzinoši daudz lētāku, bet reizē arī uzturvērtības ziņā mazāk vērtīgu gaļas produktu – piemēram, kuriem procentuāli daudz – pat vairāk nekā 50% – pievienota mehāniski atdalītā vistas gaļas jeb kaulu, skrimšļu un gaļas atgriezumu masa.

Ražoti Latvijai preču zīmola NOO Cepeškungs produkti top netālu no Tartu, gaļas pārstrādes uzņēmumā Nõo Lihatööstus, kas ir dibināts pirms 30 gadiem, nu kļuvis par lielāko un modernāko gaļas pārstrādes uzņēmumu Baltijā ar vietējo kapitālu un nodrošina gandrīz 200 darbavietas. Rūpnīcā tiek ražoti augstas kvalitātes produkti no augstvērtīgas cūkgaļas, liellopu, vistas un tītara gaļas. Produktos ir liels gaļas īpatsvars. Saražotā gaļas produkcija tiek iepakota ērtos un patērētājam ikdienas ritmam piemērotos iepakojumos. Produkcijas ražošanā izmantotas tikai svaigas un augstvērtīgas izejvielas. Kvalitatīvi, veselīgi un garšīgi produkti.

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes