Kāpēc nepieciešams šķiedrvielām bagāts uzturs?

Kāpēc nepieciešams šķiedrvielām bagāts uzturs? Foto: Kāpēc nepieciešams šķiedrvielām bagāts uzturs?

Vai Tu ikdienā uzņem ieteicamo šķiedrvielu daudzumu?

Pētījumi liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neuzņem ikdienas ieteicamo šķiedrvielu daudzumu, lai gan tā ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa. Saskaņā ar Veselības ministrijas norādēm cilvēkam ik dienu ir jāuzņem no 25 gramiem līdz 35 gramiem šķiedrvielu. Lielākā daļa sabiedrības patērē tikai apmēram pusi no ieteicamā daudzuma, jo vairumam patērētāju ikdienas uzturā ir daudz pārstrādātu pārtikas produktu, kuros šķiedrvielu ir maz.

Tava šķiedrvielu ABC

Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs

Kas ir šķiedrvielas?

Ir divu veidu šķiedrvielas: šķīstošās un nešķīstošās. Šķīstošās šķiedrvielas (pektīni, beta glikāni, dažādi oligosaharīdi) izšķīst ūdenī un ir ideāls barības avots labajām resnās zarnas baktērijām. Nešķīstošās šķiedrvielas nešķīst, bet piesaista ūdeni, tādējādi veidojot apjomīgāku zarnu saturu. Šajā grupā ietilpst celuloze, hemiceluloze un lignīns. Lielākā daļa augu satur gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas, bet dažādās proporcijās.

Šķiedrvielas ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa, un tās labvēlīgi ietekmē dažādu orgānu un ķermeņa sistēmu darbību. Gan no šķīstošajām, gan nešķīstošajām šķiedrvielām ir savi ieguvumi. Šķīstošās šķiedrvielas var palīdzēt uzlabot gremošanu un optimizēt cukura līmeni asinīs, savukārt nešķīstošās šķiedrvielas uzlabos zarnu darbību, nodrošinot regulāru un pietiekoši apjomīgu vēdera izeju. Ja organisms uzņem pārāk daudz šķiedrvielu, zarnu traktā pastiprināti veidosies gāzes, kas var izsaukt vēdera uzpūšanos, pat sāpes. Atcerieties, ka ir jāuzņem arī pietiekams šķidrumu daudzums, īpaši jau ūdens.

Kāpēc nepieciešamas šķiedrvielas?

  • Palīdz optimāli izmantot uzņemto enerģiju

  • Dod sāta sajūtu

  • Palīdz uzturēt normālu svaru

  • Veicina gremošanas sistēmas darbību

  • Stiprina sirdi

Pēdējo 10 gadu laikā pētnieki ir atklājuši, ka ar šķiedrvielām bagāts ikdienas uzturs samazina daudzu hronisku slimību risku un pozitīvi ietekmē paredzamo dzīves ilgumu. Tātad nepietiekams šķiedrvielu daudzums var nelabvēlīgi ietekmēt veselību.

Padomi produktu izvēlē – kur atrast šķiedrvielas?

Maize, citi graudaugu produkti, piemēram, rīsi, griķi, makaroni, auzu pārslas, tā arī dārzeņi, augļi, pākšaugi, sēklas, ogas un rieksti – to sastāvā ir visvairāk šķiedrvielu. Jo mazāk apstrādāti produkti, jo labāk organismam – lietojiet augļus un dārzeņus ar visu mizu, tie būs bagātāki ar šķiedrvielām. Neaizmirstiet iekļaut uzturā rudzu, sēklu vai pilngraudu maizi. Tā būs ne tikai laba maltītes sastāvdaļa, bet arī alternatīva neveselīgiem našķiem, un dos sāta sajūtu ilgākam laikam.

Lasiet marķējumu! Produkti, kuru sastāvā 100 gramos ir vismaz 6 grami šķiedrvielu, tiek uzskatīti par “daudz šķiedrvielu” saturošiem. Tie, kuros ir vismaz 3 grami 100 gramos produkta, tiek uzskatīti par “šķiedrvielu avotiem”.

Atcerieties -šķiedrvielu uzņemšana ikdienā ir vienkārša, un - cik liels ieguvums veselībai!

Hanzas Maiznīca aicina eksperimentēt un gatavot šķiedrvielām bagātas maltītes, iekļaujot ēdienkartē arī šķiedrvielām bagātas maizes, papildinot tās ar savām iemīļotākajām sastāvdaļām, vienlaikus neaizmirst par aktīva dzīvesveida nozīmību!

AS “Hanzas Maiznīcas” projekts “Šķiedrvielas ir bagātība!” 

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes