Kāpēc medus sarūgst?

Kāpēc medus sarūgst? Foto: Kāpēc medus sarūgst?

Medus saista gaisā esošo mitrumu. Ja burciņu glabā virtuvē uz plaukta vaļēju vai slikti noslēgtu, siltie garaiņi no ēdiena drīz viens sasniedz medu un uz tā virsmas veidojas plāns ūdens slānītis - labvēlīga vide rūgšanai. Medus spēju uzsūkt mitrumu nosaka ogļhidrātu, galvenokārt fruktozes, daudzums. Starp citu, šo īpašību izmanto pārtikas rūpniecībā, jo konditorejas izstrādājumi, kuros izmantots medus, sacietē lēnāk.
Ja medus fasēts stikla burciņās vai pārtikas plastmasas spainīšos, jāraugās lai pēc lietošanas tie vienmēr tiktu hermētiski noslēgti, jo medus ātri uzsūc mitrumu, bet arī dažādus aromātus.
Sarūdzis medus nav veselībai kaitīgs, taču ir zaudējis savu kvalitāti.

Patīk? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes