Kā nepieļaut 5 izplatītas kļūdas rasola gatavošanā

Kā nepieļaut 5 izplatītas kļūdas rasola gatavošanā Foto: Kā nepieļaut 5 izplatītas kļūdas rasola gatavošanā

Rasols ir daudzu ģimeņu iecienīti svētku salāti, kurus nekad neapnīk gatavot. Sniedzam piecus šefpavāra padomus, kā izvairīties no piecām izplatītākajām kļūdām tā gatavošanā.

Kļūda Nr. 1
Rasolu nevajadzētu aizdarīt tikai ar majonēzi vien. Tas, protams, ir ļoti ērti – izspied maciņas saturu salātos, un gatavs! Bet tādējādi rasols izdodas smagi sagremojams un pārāk sātīgs.

Labāk sajaukt majonēzi ar mājas krējumu vai saldo krējumu – tieši tā darīja mūsu vecmāmiņas.

Vēl labs variants ir aizstāt majonēzi ar grieķu jogurtu: ēdienu ar tādu sātīgu un veselīgu mērci var piedāvāt arī bērniem. Ja pretendē uz restorāna līmeņa rasolu, pagatavo mājas majonēzi: to var glabāt 2-3 dienas, tāpēc var sagatavot jau iepriekš.

Mērci pievieno salātiem tieši pirms pasniegšanas, jo pēc pāris stundām var sākt izdalīties nevēlams mitrums.

Kļūda Nr. 2
Pievienot rasolam doktordesu ir nepiedodama kļūda, pat ja tā darīja mamma un vecmāmiņa. Pagatavo īstu rasolu jau tagad, neatliec līdz nākamajiem svētkiem!

Galvenās sastāvdaļas izvēle ir tavā ziņā: tā var būt liellopa gaļa, cūkgaļa, vistas gaā vai pat vēžu kakliņi. Slaveno Olivjē salātu autors tāpat pievienoja irbīšu gaļu, bet tagad tāda delikatese ir visai grūti atrodama.

Kļūda Nr. 3
Pievienot salātiem daudz kartupeļu ir slikta ideja, jo tie slikti ietekmē salātu garšu, arī konsistence pārāk staipīga cietes dēļ.

Kartupeļi uzsūc mērci, tāpēc nākas pievienot pārāk daudz majonēzes. Lai pēc vakariņām gribētos dejot, nevis sabrukt uz dīvāna, vērts pacensties un pagatavot viegli, pikantu un veselīgu ēdienu. Uz 12-14 porcijā pietiks 4 kartupeļi – katrs aptuveni 100 gramus smags.

Kļūda Nr. 4
Nevajadzētu pievienot rasolam konservētus zaļos zirnīšus. To garša ir ļoti līdzīga vārītiem kartupeļiem: tāda pati saldena, tāpēc labāk salātiem izmantot saldētus zirnīšus. Šis padoms ļaus pārvērst smagos ziemas sakņaugu salātus vieglā, smalkā un pikantā ēdienā.

Kļūda Nr. 5
Slikta ideja ir arī pievienot rasolam tikai vienu olu. Šefpavāri vienā balsī apgalvo, ka olas ir īpaša sastāvdaļa, kas atbild par ēdiena maigo garšu. Tās līdzsvaro kartupeļu, burkānu un zirnīšu garšas īpašības. Novāri vairāk olu – 12 porcijām vismaz trīs.

IZMĒĢINI ARĪ ŠĪS RECEPTES

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes