- Dzērveņu sulas iegūšanai lieto pilnīgi nogatavojušās ogas, negatavas tās sulai derīgas maz.
- Sulu emaljētā katlā, nepārtraukti maisot, strauji uzkarsē līdz 80 grādu temperatūrai un karstu caur novārītu piltuvi salej novārītās pudelēs.
- Nekavējoties aizkorķē.
Padomi:
- Dzērveņu sulā ir augsts skābes saturs, tāpēc pirms lietošanas sula jāatšķaida ar novārītu ūdeni un jāsaldina ar cukuru pēc garšas. Dzērveņu ogas jālasa sarkanas, gatavas septembrī un oktobrī.
- Tās var lasīt arī pavasarī, kad tās satur vairāk cukura, bet mazāk C vitamīna un organisko skābju (benzoskābes un hīnskābes). Rudenī lasītās dzērvenes sauc arī par medicīniskām ogām.
- Svaiga dzērveņu sula ar medu ir lielisks līdzeklis pret saaukstēšanos, reimatismu, angīnu u. c.
- Dzērveņu sulai ir baktericīdas īpašības, tāpēc to ieteic lietot pret infekcijas slimībām.
- Cilvēkiem, kuri slimo ar paaugstinātu skābumu kuņģī, gastrītu, kā arī akūtas kuņģa saslimšanas gadījumos dzērvenes neieteic lietot.
- Dzērvenes satur daudz brīvas citronskābes, kas atspirdzina. No mikroelementiem tās satur kāliju, fosforu, mangānu un sevišķi daudz joda. Visas vielas labi saglabājas bez zudumiem 3-4 mēnešus.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!