Dzērveņu sula

Dzērveņu sula Foto: Dzērveņu sula
  1. Dzērveņu sulas iegūšanai lieto pilnīgi nogatavojušās ogas, negatavas tās sulai derīgas maz.
  2. Sulu emaljētā katlā, nepārtraukti maisot, strauji uzkarsē līdz 80 grādu temperatūrai un karstu caur novārītu piltuvi salej novārītās pudelēs.
  3. Nekavējoties aizkorķē.

Padomi:

  1. Dzērveņu sulā ir augsts skābes saturs, tāpēc pirms lietošanas sula jāatšķaida ar novārītu ūdeni un jāsaldina ar cukuru pēc garšas. Dzērveņu ogas jālasa sarkanas, gatavas septembrī un oktobrī.
  2. Tās var lasīt arī pavasarī, kad tās satur vairāk cukura, bet mazāk C vitamīna un organisko skābju (benzoskābes un hīnskābes). Rudenī lasītās dzērvenes sauc arī par medicīniskām ogām.
  3. Svaiga dzērveņu sula ar medu ir lielisks līdzeklis pret saaukstēšanos, reimatismu, angīnu u. c.
  4. Dzērveņu sulai ir baktericīdas īpašības, tāpēc to ieteic lietot pret infekcijas slimībām.
  5. Cilvēkiem, kuri slimo ar paaugstinātu skābumu kuņģī, gastrītu, kā arī akūtas kuņģa saslimšanas gadījumos dzērvenes neieteic lietot.
  6. Dzērvenes satur daudz brīvas citronskābes, kas atspirdzina. No mikroelementiem tās satur kāliju, fosforu, mangānu un sevišķi daudz joda. Visas vielas labi saglabājas bez zudumiem 3-4 mēnešus.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes