Dūmu desa

Dūmu desa Foto: Dūmu desa

Sastāvdaļas

  • 500 g liellopu gaļas
  • 500 g cūkas gaļas (liesa)
  • 250 g speķa (muguras gabala)
  • 35 g sāls
  • 2 g salpetera
  • 2 g cukura
  • garšvielas
  • 25 g spirta

Pagatavošana

  1. Liellopu un cūkas gaļai atdala kaulus, plēves, sagriež 25 - 30 g smagos gabaliņos, pārkaisa ar sāli un novieto vēsā telpā, lai šķidrums, kas radies, varētu brīvi notecēt.
  2. Gaļu sāla 1 - 2 dienas, pa reizei apmaisot.
  3. Speķi sagriež gabaliņos un iesāla.
  4. Pēc tam liellopu un cūkas gaļu izmaļ divas trīs reizes caur gaļas mašīnu, pievieno salpetri, cukuru, smalkos piparus, spirtu un labi samīca, līdz gaļa saistīga, vijīga.
  5. Beidzot pieliek sagrieztu, apsālītu speķi un vēl mīca.
  6. Sagatavoto gaļas masu liek 10 - 12 cm biezā kārtā un vēsā telpā tur 2 - 3 dienas.
  7. Masu pilda iespējami blīvi taisnajās zarnās (45 - 50 cm garās), galus aizsien un ar aukliņu desu pārsien, pakar vēsā, labi vēdināmā telpā un atstāj 2 - 3 dienas.
  8. Pēc tam desas dūmo aukstos dūmos 20-25°C temperatūrā, līdz apvalks sāk krokoties, 5 - 6 dienas.
  9. Ja lieto tikko dūmotas desas, tad tās ūdenī vāra 15 - 20 minūtes.
  10. Dūmu desas pēc dūmošanas ir negaršīgas, tās vēl jānogatavina vēsā telpā 10 - 15°C temperatūrā apmēram 1 - 2 mēnešus.
  11. Nogatavināšanās laikā tās iegūst raksturīgo garšu, smaržu.
  12. Dūmu desas uzglabā 6 - 8 mēnešus.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes