Sastāvdaļas
- 500 g liellopu gaļas
- 500 g cūkas gaļas (liesa)
- 250 g speķa (muguras gabala)
- 35 g sāls
- 2 g salpetera
- 2 g cukura
- garšvielas
- 25 g spirta
Pagatavošana
- Liellopu un cūkas gaļai atdala kaulus, plēves, sagriež 25 - 30 g smagos gabaliņos, pārkaisa ar sāli un novieto vēsā telpā, lai šķidrums, kas radies, varētu brīvi notecēt.
- Gaļu sāla 1 - 2 dienas, pa reizei apmaisot.
- Speķi sagriež gabaliņos un iesāla.
- Pēc tam liellopu un cūkas gaļu izmaļ divas trīs reizes caur gaļas mašīnu, pievieno salpetri, cukuru, smalkos piparus, spirtu un labi samīca, līdz gaļa saistīga, vijīga.
- Beidzot pieliek sagrieztu, apsālītu speķi un vēl mīca.
- Sagatavoto gaļas masu liek 10 - 12 cm biezā kārtā un vēsā telpā tur 2 - 3 dienas.
- Masu pilda iespējami blīvi taisnajās zarnās (45 - 50 cm garās), galus aizsien un ar aukliņu desu pārsien, pakar vēsā, labi vēdināmā telpā un atstāj 2 - 3 dienas.
- Pēc tam desas dūmo aukstos dūmos 20-25°C temperatūrā, līdz apvalks sāk krokoties, 5 - 6 dienas.
- Ja lieto tikko dūmotas desas, tad tās ūdenī vāra 15 - 20 minūtes.
- Dūmu desas pēc dūmošanas ir negaršīgas, tās vēl jānogatavina vēsā telpā 10 - 15°C temperatūrā apmēram 1 - 2 mēnešus.
- Nogatavināšanās laikā tās iegūst raksturīgo garšu, smaržu.
- Dūmu desas uzglabā 6 - 8 mēnešus.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!