Sastāvdaļas
- brūklenes – 2 kg
- āboli – 0,5 kg
- bumbieri – 0,5 kg
- cukurs – 1 kg
- kanēlis – pēc garšas
- krustnagliņas – pēc garšas
- pomeranču miza – 2-3 gab.
Pagatavošana
- Gatavas brūklenes izlasa, saber sietā, kuru vairākas reizes iegremdē tīrā, aukstā ūdenī, pēc tam lieko ūdeni notecina.
- Ogas pārliek ievārījumu katlā un bez ūdens piedevas savāra mīkstas.
- Izšķīdušām ogām pievieno cukuru.
- Cukuru rēķina ½ no ogu svara vai arī pievieno pēc garšas.
- Ievārījumam pieliek garšvielas: rupju kanēli, krustnagliņas, novārītu, no baltās daļas atbrīvotu un smalkās strēmelītēs sagrieztu pomeranča mizu.
- Garšvielas var arī nebūt, ja ievārījumam pievieno daudz citu piedevu.
- Kā piedevas brūkleņu ievārījumam pievieno ābolus, bumbierus, plūmes, retāk ķirbjus, burkānus, cukurbietes.
- Minētās piedevas liek ¼ – 1/3 no ogu svara.
- Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež ½ pirksta biezos gabaliņos.
- Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm, lielākos četrās daļās un izgriež serdes daļu.
- Katrai daļai jābūt klāt kātiņam, kuru nogriež īsāku un nokasa baltu.
- Ja šos augļus vēlas ievārījumā veselus, tad tos pievieno īsi pirms ievārījuma gatavības un savāra mīkstus, bet neizjukušus.
- Ja vēlas izjukušus – vienādu masu, tad pievieno brūklenēm pašā sākumā.
- Pievienojot brūkleņu ievārījumam ķirbjus, tos nomizo, izgriež mīksto daļu, sagriež ar robaino sakņu nazīti glītos gabaliņos un pievieno īsi pirms ievārījuma gatavības.
- Burkānus un cukurbietes iepriekš savāra mīkstus un izmaļ caur gaļas mašīnu.
- Gatavu, karstu brūkleņu ievārījumu sapilda tīros, lielākos traukos (māla podos).
- Pēc atdzišanas pārkaisa ar cukuru pirksta biezā kārtā un nosien ar dubultsalocītu pergamentpapīru.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!