Brūkleņu ievārījums ar piedevām

Brūkleņu ievārījums ar piedevām Foto: Brūkleņu ievārījums ar piedevām

Sastāvdaļas

  • brūklenes – 2 kg
  • āboli – 0,5 kg
  • bumbieri – 0,5 kg
  • cukurs – 1 kg
  • kanēlis – pēc garšas
  • krustnagliņas – pēc garšas
  • pomeranču miza – 2-3 gab.

Pagatavošana

  1. Gatavas brūklenes izlasa, saber sietā, kuru vairākas reizes iegremdē tīrā, aukstā ūdenī, pēc tam lieko ūdeni notecina.
  2. Ogas pārliek ievārījumu katlā un bez ūdens piedevas savāra mīkstas.
  3. Izšķīdušām ogām pievieno cukuru.
  4. Cukuru rēķina ½ no ogu svara vai arī pievieno pēc garšas.
  5. Ievārījumam pieliek garšvielas: rupju kanēli, krustnagliņas, novārītu, no baltās daļas atbrīvotu un smalkās strēmelītēs sagrieztu pomeranča mizu.
  6. Garšvielas var arī nebūt, ja ievārījumam pievieno daudz citu piedevu.
  7. Kā piedevas brūkleņu ievārījumam pievieno ābolus, bumbierus, plūmes, retāk ķirbjus, burkānus, cukurbietes.
  8. Minētās piedevas liek ¼ – 1/3 no ogu svara.
  9. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež ½ pirksta biezos gabaliņos.
  10. Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm, lielākos četrās daļās un izgriež serdes daļu.
  11. Katrai daļai jābūt klāt kātiņam, kuru nogriež īsāku un nokasa baltu.
  12. Ja šos augļus vēlas ievārījumā veselus, tad tos pievieno īsi pirms ievārījuma gatavības un savāra mīkstus, bet neizjukušus.
  13. Ja vēlas izjukušus – vienādu masu, tad pievieno brūklenēm pašā sākumā.
  14. Pievienojot brūkleņu ievārījumam ķirbjus, tos nomizo, izgriež mīksto daļu, sagriež ar robaino sakņu nazīti glītos gabaliņos un pievieno īsi pirms ievārījuma gatavības.
  15. Burkānus un cukurbietes iepriekš savāra mīkstus un izmaļ caur gaļas mašīnu.
  16. Gatavu, karstu brūkleņu ievārījumu sapilda tīros, lielākos traukos (māla podos).
  17. Pēc atdzišanas pārkaisa ar cukuru pirksta biezā kārtā un nosien ar dubultsalocītu pergamentpapīru.

Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!

... reizes
    



Šodien skatītākās receptes