Sastāvdaļas
Mīklai:
- 2 tējkarotes sausā rauga
- 400 g miltu
- 125 ml silta ūdens
- 4 ēdamkarotes augu eļļas
- 1 tējkarote cukura
- 1/2 tējkarotes sāls
Mērcēšanai:
- 150 ml ūdens
- 1 ēdamkarote medus
- sezama sēkliņas pārkaisīšanai
Pagatavošana
- Raugu ar cukuru izšķīdina siltā ūdenī, atstāj siltā vietā uz 10-15 minūtēm, kamēr izveidojas "cepurīte".
- Tad rauga maisījumu lej dziļā bļodā, pieber sāli, 3 ēdamkarotes augu eļļas, kārtīgi samaisa.
- Pievieno izsijātus miltus, samaisa mīklu, nobeigumā pievieno 1 ēdamkaroti augu eļļas un vēlreiz samaisa.
- Mīkla sanāks elastīga.
- No mīklas izveido bumbiņu, atstāj bļodā uz 1 stundu, uzklājot bļodai dvieli vai pārtikas plēvi.
- Uzrūgušo mīklu mazliet samīca un sadala 5 daļās.
- Katru mīklas daļu izrullē 45 cm garā desiņā, pārloka uz pusēm un mazliet savirpina.
- Izveido apaļu baranku, malas kārtīgi nostiprina.
- No norādītā mīklas daudzuma sanāks 5 barankas.
- Gatavo maisījumu baranku mērcēšanai - ūdeni samaisa ar medu.
- Sezama sēkliņas ber plakanā šķīvī.
- Katru baranku mērcē medus maisījumā, tad, kārtīgi apviļā sezama sēkliņās.
- Veidnē ieklāj cepamo papīru, barankas liek veidnē, veidni noliek siltā vietā uz 30 minūtēm.
- Krāsni uzkarsē 180°C temperatūrā, cep 20 minūtes, kamēr barankas kļūst zeltainas.
- Barankas pasniedz siltas ar medu, ievārījumu vai sviestu.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!