Sastāvdaļas
- 2 kg ābolu
- 0,4 l ūdens
- 2 kg cukura
- 0,2 kg mežrožu paaugļu
Pagatavošana
- Ābolu ievārījumu ieteic gatavot no rudens un ziemas šķirņu āboliem, bet džemu var gatavot no dažādu šķirņu āboliem, un to kvalitāte var būt daudz zemāka.
- Labu džemu var izgatavot no Antonovkas, Baltā Dzidrā, Safrāna Pepiņa u. c. šķirņu augļiem.
- Ābolu džemu var vitaminizēt ar mežrožu paaugļiem.
- Džema gatavošana ir daudz vienkāršāka salīdzinājumā ar ievārījuma gatavošanu.
- Džemus vāra vienā paņēmienā.
- Ābolus šķiro, atlasa bojātos, tad mazgā, izņem serdes, nomizo, sagriež šķēlēs un uzglabā skābā ūdenī.
- Sagatavotā cukura sīrupā liek apmēram pusi no sagatavotajiem āboliem un uz lēnas uguns vāra, pastāvīgi maisot.
- Kad āboli pašķīduši, pievieno atlikušos ābolus un notīrītos (no sēklām un spalviņām) mežrožu paaugļus.
- Džemu vāra tik ilgi, kamēr ābolu šķēles un mežrožu paaugļi iecukurojas, bet vēl ir veseli – neizjukuši.
- Ābolu džemu mežrožu paaugļi ne tikai vitaminizē, bet tas arī iegūst patīkamu sārtu krāsu.
- Karstu džemu pilda izkarsētos traukos un noslēdz ar celofānu, pergamenta papīru vai plastmasas vāciņu.
Ja džemu gatavo no saldo šķirņu āboliem, tad vēlams uz 1 kg masas pievienot 1 g citronskābes. Vārīšanas laikā jāuzmanās, lai džems nepiedegtu. Viršanas beigās garšas uzlabošanai var pielikt vaniļas cukuru.
Patīk recepte? Iesaki draugiem. Paldies!